Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bíznunk kellene az orvosokban

Fodor-Horváth Zsófia

2020.12.23. 12:00

Amikor a XX. század közepén megérkezett a járványos gyermekbénulás elleni vakcina, biztosan sokan kételkedhettek. A döntés ott volt mindenki kezében: az ismeretlen oltóanyagot választja, vagy a kerekesszéket, a vastüdőt – esetleg a halált? A kilencvenes években még az volt a bevett gyakorlat bárányhimlő esetén, hogy az egészséges gyereket átvitték játszani a beteghez, hogy megfertőződjön – nehogy majd felnőtt korában kapja el a betegséget. Ma már nem kell átesnie egy gyereknek sem ezen a borzalmasan kellemetlen és fájdalmas betegségen, a vakcinának köszönhetően. Mégis sokan kételkednek benne. Minden újonnan bevezetett oltóanyag esetén kockázatot vállalunk. Érthető, hogy a koronavírus elleni oltástól is sokan félnek: új hatóanyag, rövid tesztelési idővel. És hát ki akar kísérleti nyúl lenni? A helyzet az, hogy akár beadatjuk az oltást, akár nem, azok leszünk: csak lesz egy vizsgálati és egy kontrollcsoport.

A kérdés az, mitől félünk jobban? A koronavírustól vagy az oltás esetleges mellékhatásaitól. Bármilyen, sokszor tesztelt oltás esetében előfordulhat, hogy valakinél allergiás reakciót vált ki, vagy korábban nem jegyzett mellékhatásokat tapasztal: ezeket – legyenek súlyosak vagy enyhék – a gyártó köteles lesz feltüntetni a betegtájékoztatón, akkor is, ha nagyon kevés esetben fordultak elő, ezt elolvasva pedig nem lesz vonzóbb a vakcina. A döntés mindenkinek a saját kezében van, de aki a koronavírussal kapcsolatos félelmeket túlzónak tartja, és nem akarja beoltatni magát, mert fél a mellékhatásoktól, az kapcsolja be a tévét és nézze meg a híreket, majd gondolkozzon el: elképzelhető, hogy nem attól fél, ami a leginkább veszélyes. A józan ész azt diktálná, hogy, ha tudunk védekezni valami esetlegesen halálos ellen, akkor tegyük meg.

Abban a korban élünk, amikor már nem kell félnie egy anyának, hogy a gyereke halva születik a rubeola miatt, amikor egy torokfájás nem öli meg a szomszéd kisfiút, amikor fiatal lányoknak nem kell elbúcsúzniuk a méhüktől a HPV miatt: és mindezt az orvosoknak és a sokat kritizált oltásaiknak köszönhetjük. Bízhatnánk egy kicsit jobban bennük most is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére