Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Békepárti bunyó a japán parlamentben

888.hu

2015.09.18. 15:30

Összeverekedtek a japán képviselõk az ország hetven éves pacifista hagyományainak védelmében.

A Japán Önvédelmi Erők mandátumát kibővítő védelmi reform hevítette fel a képviselőket. Az egész napos obstrukció után fizikailag is igyekeztek megakadályozni a szavazást.

Az ellenzék trollkodta szét a szavazást, hogy lassítsa a dolgok menetét. A parlament aktuális ülésszaka szeptember 27-ig tart, az ellenzék viszont a következő ülésszakra próbálta halasztani a döntést, amit még a felsőháznak is jóvá kell hagyni. Abban bíznak, hogy idővel egyre nagyobb lehet a közvélemény tiltakozása.

A lakosság szemében ugyanis igen ellentmondásos az új biztonsági törvényjavaslat, mely szembemegy az ország elmúlt hetven évének hagyományaival. A szavazás előtt több ezren tüntetettek a parlament előtt, és a miniszterelnök lemondását követelték.

Japán békealkotmány: A II. világháború után született békealkotmány értelmében Japánnak nem lehet hadserege, kizárólag önvédelmi haderőt tarthat fent. Nem tarthat nagy hatósugarú fegyvereket, nem indíthat megelőző csapást, nem viselhet támadó háborút külföldön.

Az új törvény ezen változtat, a japán katonák kivezényelhetők lennének a szövetségesek területeire is. Japán így akkor is bevethetné a hadseregét, ha valamelyik szövetségesét, nem csak saját területének védelmére. Abe Sinzo 2012-es hatalomra kerülése óta Japán védelmi költségvetése évről évre növekedett, a 2015-ös védelmi kiadások rekordösszeget értek el.

És ki nevet a végén?

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére