Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Baloldali elemző: Márki-Zay kampánya egy rakás szerencsétlenség

Horváth K József

2022.01.04. 15:05

A közismerten baloldali politikai elemző nem vacakolt tegnap az ATV-ben, amikor Márki-Zay Péter (MZP) kampányáról kellett véleményt mondania. Indulatosan egy rakás szerencsétlenségnek nevezte.

A hétköznapokban ki szoktuk mondani, néven szoktuk nevezni a rakás mibenlétét, amit most magam is mellőzök, de felidézem, szó szerint mit mondott: „Márki Zay Péter kampánya eddig egy rakás szerencsétlenség. Az elmúlt egy, másfél hónapban tele volt a kampánya olyan mondatokkal, amelyek rosszul sikerültek, félreértelmezhetők, vagy egész egyszerűen rosszak vagy felháborítóak.” Nem kétséges, hogy a baloldali elemző valójában kétségbeesésében fogalmazott ilyen sarkosan, hiszen baloldali emberként abban érdekelt, hogy Gyurcsányék győzzenek áprilisban. Elemzőként viszont azt látja, hogy Márki-Zay Péter éppen a bukás felé tolja a szekeret.

Az televíziós elemzés apropóját MZP legutóbbi szörnyűséges kijelentése szolgáltatta, melynek értelmében jók a baloldal esélyei a sikerre, mert a Covidban elhunyt idősek, nyugdíjasok többsége fideszes volt. Az elemző szerint ezt a kegyeletsértő mondatot lehetett úgy is érteni, hogy MZP örül a Fidesz-nyugdíjasok halálának. Nem tette hozzá a beszédében, hogy természetesen nem örül ennek. Hiába magyarázkodott később, hogy ő minden haláleset miatt bánkódik, ez a halálhajó akkor már elment.

Egyébiránt a baloldali elemző halállal kapcsolatos érzékenysége most azért meglepő, mert annak idején – bicskanyitogató módon – éppen ő vetette fel: kár, hogy a baloldal nem él a Covidban elhunytak hozzátartozóinak együtt érző megszólításával. Magyarán a győzelem érdekében nem használja ki politikai célokra mások fájdalmát. Akkor sok megszólalás ítélte el joggal embertelen felvetését.

Magamban én is utálkoztam, mert a legközelebbi Covid-halottam egy szeretett katonatársam, akinek meggyászolásában egyáltalán nem igényeltem, hogy Gyurcsányék politikai okokból „érezzenek együtt” velem. Sőt felháborított az a törekvés, hogy az elemző javaslatára politikusok kufárkodnak Józsi elvesztésével.

Persze, az elemző érvelésében most is meg lehet találni a politikai motivációt. Nem az idősek kegyeletsértő megszólítása miatt emelt ő elsősorban szót, hanem ezúttal is valamiféle veszni látszó politikai érdek bökhette igazán a csőrét. Tudván tudta ugyanis az adatokat, amiből következően nyilvánvaló, hogy Márki-Zay egyszerűen hazudott, amikor nemcsak a fideszes időseket próbálta sértegetni haszonleső kijelentésével, hanem a DK-sokat és az MSZP-seket is. Azokat, akiket a győzelem érdekében mindenképpen maga mögé akar állítani. A DK-sok között ugyanis 55 év a szavazók átlagéletkora, az MSZP-nél 59, míg a Fidesznél 50. Ha tehát ezzel a sikerhajhász kijelentésével valakit eltávolított az idősebb választóktól, az elsősorban nem a Fidesz támogatói közül került ki, hanem a DK-éból, illetve az MSZP-éből.

A baloldali elenző ki is mondta: Márki-Zay „személyisége, megnyilvánulásai akadályozzák az ellenzék kampányát.” Kétségbeejtő az is, érzékeltette, hogy MZP vadul hiszi, hogy amit csinál, azt jól csinálja. Ennek azonban a közvélemény-kutatási adatok ellentmondanak.

Ám éppen – szakmájából eredően – a baloldali elemző tudja a legjobban, hogy Márki-Zayt az előválasztás miatt nehéz elmozdítani, ezért valószínűleg maradni fog a baloldal élén a választásokig. Igaz pőrén, frakció nélkül, gyengén, Gyurcsányt erősítve ezzel is.

Addig azonban még van három hónap. A baloldali elemző bizonyosan retteg tőle, hogy ez idő alatt MZP mennyi szerencsétlen megnyilvánulással fogja még aláásni a baloldal választási sikerét. Emiatt azonban fájjon az ő feje.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére