Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balhét vagy megoldást?

Horváth K. József

2020.02.17. 16:45

Visszatérő eleme az ellenzéki haladó sajtónak a hangulatkeltés, a konfliktusok rendszeres élezése a kormánnyal. Még olyan áron is, hogy tudván tudják, hogy pillanatok alatt kiderül a turpisság: valótlan információkkal próbálják félrevezetni a közvéleményt.

Úgy fest, hogy az akciózás még a rövid időintervallum ellenére is megéri nekik, addig is fertőzi, hergeli a közvéleményt az aktuális fake news. Olyan ez, mint a tűzijáték. Fölrepül az égre, néhány másodpercig tündököl, aztán füstölögve semmivé válik, mintha sosem lett volna.

Ilyen volt legutóbb a metrófelújításhoz szükséges új buszok pótlásának ügye, amihez a kormány még Tarlós Istvánnak több mint hárommilliárdot ígért. Idáig még sosem volt gond a kabinet ígéreteinek betartásával, noha már közel fél éve változott a főpolgármester személye. Bárcsak ugyanezt el tudnák mondani a budapestiek a főpolgármesteri ígéretekről is, de ezt most hagyjuk.

A lényeg, hogy buszpótlás ügyében a Népszava lőtte ki az aktuális tűzijátékot, amikor a minap öles címekkel hirdette: „Kifarolt a kormány a buszbeszerzésből: jönnek az öreg járművek a 3-as metró pótlására.” Szerencsére sok ideje nem volt a csillogásra, mert hamar megérkezett a válasz, ami rímelt a józan feltételezésre, miszerint a kormány állja a szavát. Egy fillérrel sem kap kevesebb pénzt a főváros a buszbeszerzésre annál, mint amit a megállapodás rögzít. Persze csak akkor, ha azt megelőzően a szükséges, minden hasonló esetben elvégzendő adminisztrációt a Városháza produkálja.

Józan ésszel azt gondolná az ember, hogy amíg van sepregetni való az ügyben a saját portám előtt, addig nem kiabálok rosszat másra. Ám a jelek szerint ez nem mindenki számára evidencia. Nem kétszerkettő, hogy előbb be kell nyújtani a támogatási kérelmet, a szakmai programot, ami alapján aláírhatják a szerződést, aztán lehet várni a pénzt. Ennyi volna az egész, tehát minden ezzel ellentétes állítás lehet ugyan hangzatos, ám a valótlanság kategóriájába tartozik.

Emlékeznek még a kukaholdingos sztorira? Nem volt olyan régen, január derekán kiabálták szerteszét, hogy a cég nem fizeti ki azt a 10 milliárd forintot, amit a budapestiek neki már szemétdíj címén befizettek. Azzal riogattak, ha nem kapják meg a pénzt, akkor Budapest szemétszállítása össze fog omlani. Aztán mi derült ki? Az, hogy a tízmilliárd forint értékű számlát a főváros egyszerűen nem küldte el a kukaholdinghoz.

Van az embernek egy olyan érzése, hogy a fővárosi vezetés a nyilvánosság előtt mintha folyamatosan harckészültségben, előre szegezett dárdával, rohamra készen állna a kormánnyal szemben. Mintha csak balhét akarnának, nem megoldást, pedig a tények éppen azt mutatják, hogy a felek között a tárgyalóasztalok mellett jó az együttműködés.

De hát a tűzijáték, az tűzijáték, az mindennél fontosabb lehet. Arról tilos lemondani, mert a libsi remények szerint az ilyen pukkanásokból gyűlik majd össze a nagy durranás gyúanyaga a 2022-es kormányváltáshoz. Orbán Viktornak erről persze nagyon más a véleménye. Ahogy évértékelőjén jelezte, kormányzását legalább 2030-ig tervezi, de ez legyen a fake news gyárak szociális problémája.

Hogy a konfliktusok élezésében a médiumok vagy a Főpolgármesteri Hivatal a játsszák-e a főszerepet, esetleg közösen mutyiznak a fals információkkal, azt majd az olvasó eldönti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére