Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az újabb felújított metrószakasznak örülünk, csak a látványosan lejáratódott Karácsonynak nem

Horváth K. József

2022.05.14. 10:00

Mától a Kálvin térig utazhatunk a 3-as metrón, miután elkészült a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomás felújítása.

Ez voltaképpen jó hír a budapestieknek, de tapasztalatom szerint sokan mégsem tudnak neki tiszta szívből örülni.

Ha ugyanis Tarlós István jelentette volna be a fontos eseményt, akkor nem lenne baj, mert az emberek tudnák, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak. Tarlós mérnöki lelkületének volt egy pontossági kisugárzása is, s tudták róla az emberek, minden vállalásának precízen eleget tett. Ha ő marad a főpolgármester, akkor már biztos klímával közlekednének a metrószerelvények. Sajnos nem ő maradt. Karácsonynak e téren is csak a lázításra, a népszerűség hajhászására futotta. Hőmérővel a kezében vigyorgott a kamerába, csóválta a fejét, hogy ez így nem jó, meg úgy nem jó. Aztán mikor főpolgármester lett, hipp-hopp elveszett a hőmérője, meg azok a gondolatai is, amelyeket úgymond a budapestiek érdekében meg akart valósítani. Szegény budapestiek a korrupció gyanús ügyeken, a klímavészhelyzet azonnal bejelentésén, meg az ünnepélyesen felavatott rovarhoteleken kívül mi szépet és jót kaptak a fővárostól? Még a metróklímát sem.

Pedig hát elvben szürkeállomány dolgában nem állhat rosszul a városvezetés. A főpolgármester-helyettesek száma megduplázódott, s akkora tanácsadó testület sereglik a főnök körül, hogy négy-öt focicsapat is kijönne belőle. Csak hát Montesquieu tanítása itt is megvalósulhat. Azt mondta: „A legnagyobb emberek feje is beszűkül, ha együvé toborzódnak, s minél több valahol a bölcs, annál kevesebb a bölcsesség.”

Tudjuk, az M3-as infrastruktúrájának a rekonstrukciója még 2017 novemberében kezdődött és három részre bontva megy végbe. Az északi szakaszt – Újpesttől a Lehel térig – 2019 márciusában, a délit – a Kökitől a Nagyvárad térig – 2020 októberében adták át. A középső, belvárosi szakaszon 2020 novemberében indult a kivitelezés, s mától indul meg a forgalom a Kálvin tér, a Corvin-negyed, a Semmelweis Klinikák állomáson. Persze, ez is csak úgy karácsonyosan, mert a szerelvények a Nagyvárad téren nem állnak meg, ott még építik az állomást.

A tavaly őszi hivatalos közlés szerint az utasok 2023 első negyedévének végétől használhatják ismét a kék metró teljes vonalát. Ez egy módosított dátum: a főváros korábban 2022 végi, majd 2023 eleji befejezéssel kalkulált. Ez tolódhat tehát tovább, ha nem sikerül kezelni a most kialakult, a kivitelező szerint a háborúval is összefüggő nehézségeket. Minek természetesen a költségek változásában, növekedésében is lesz megjelenése. Most ott tartunk, hogy a felújítás az 1,9 milliárd forint tervezési díjon kívül 217,4 milliárdba kerül. Ebből 172,7 milliárd uniós forrás, 44,7 milliárdot a hazai központi költségvetés, 5,5 milliárdot pedig a főváros finanszíroz.

A BKV jelezte a kivitelőznek, hogy a többletet oldják meg saját tartalékaik mozgósításával. Magyarán nem adnak több pénzt a kivitelezéshez. Lelki füleimmel már hallom Karácsony újabb sivalkodását, hogy a kormány a hibás, kivérezteti a fővárost, s nem ad több pénz a felújításra, mikor a metró az egész országé, nem csak a budapestieké.

Azt gondolom, most örüljünk annak, hogy újabb három állomással hosszabb szakaszon utazhatunk a kékmetrón, és reménykedjünk abban, hogy jövő tavasszal tényleg átadják a teljes vonalat, amelyet eredetileg már idén karácsonyra is átadhattak volna.

Csak hát tudjuk, minél több a bölcs, annál kevesebb a bölcsesség. Az igazi megoldás majd az lesz, ha a mára látványosan és súlyosan lejáratódott Karácsonyt 2024-ben a budapestiek elzavarják melegebb éghajlatra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Egy hét múlva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kongresszusán döntenek a jövő évi A csoportos vb helyszínéről. Mint ismert, a háború miatt nem lehet házigazda Szentpétervár, a helyére a nemrég feljutott Magyarország és Szlovénia, azaz Budapest és Ljubljana jelentkezett, illetve a finn-lett kettős. Az IIHF küldöttsége a napokban Budapesten járt, hogy felmérje a rendezés esélyeit, lehetőségeit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére