Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az átvert pedagógusok akarnak sztrájkolni hétfőn reggel

Horváth K. József

2022.01.27. 15:20

A pedagógusoknak valamiért nagyon fontos, hogy hétfőn megtartsák a kétórás figyelmeztető sztrájkot, amely kapcsán azonban még abban sem egységesek, hogy kockás vagy a Márki-Zay korrupcióellenes kék szalagját viseljék-e.

Komjáthi Imre MSZP-alelnök például tegnap este az ATV-ben a kék szalagot viselte, míg Szabó Zsuzsa ugyanott ma reggel már kockás felsőben jelent meg és kockás szalag kitűzésére biztatott. A káosz tehát burjánzik. Ezt az is jól mutatja, hogy egyik iskolaigazgató ismerősöm arról számolt be, hogy náluk például néhány kivétellel az egész testület sztrájkolni fog, de mint mondta, többen vannak olyan pedagógusok a testületben, akik azt sem tudják, hogy miért sztrájkolnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete pedig egy belső levelezésben, amit – a Pesti Srácok hozott nyilvánosságra – kifejezetten a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének kék szalagját kérte kitűzni a sztrájkolóktól.

Nem kérdés tehát, hogy szó sincs itt érdekérvényesítési konfliktusról, sokkal inkább a baloldali választási kampány részeként akarnak a gyurcsányista politika kelesztői újabb nyilvános fórumokat biztosítani a kormánnyal szembeni elégedetlenségnek. Azt gondolják ugyanis, hogy ez a szavazatok szerzése szempontjából hasznos eszköz lehet.

Komjáthi Imre az Egyenes Beszédben egyebek mellett azt bírta mondani, hogy „Ilyen rossz helyzetben a pedagógusok soha nem voltak. Ennyire kevesen soha nem jelentkeztek a pedagógus pályára.”

Ezért aztán nem is a helyzetük javításáért demonstrálnak hétfőn, hanem a kék szalag jelképezte célért, a kormányváltásért.

Azért nem árt visszapillantani, milyen helyzetben is voltak a pedagógusok 2010 előtt. Komjáthi is tudja, mégis mást mond, hogy 2010 előtt sok helyen bezárták az iskolákat, elbocsátottak 15 ezer pedagógust. Elvonták a pedagógusok 13. havi bérét. Komjáthi elfelejtette Dobrev Klárát bírálni azért, mert volt kedves a pedagógus béremelését támadni. „Nem kérünk a választások előtti üveggyöngyökből” – visította Gyurcsányné, utalva azokra a tíz-húszszázalékos béremelésekre, amelyről a kormány a válság idején döntött. Az a Dobrev Klára beszél erről, az mondja üveggyöngynek, hogy 2020-ban is tíz és 2022-ben is 10 százalékkal nő a pedagógusok bére, míg 020-ban 30-50 százalékkal emelkedett az igazgatók és igazgatóhelyettesek bére, miközben a baloldal a válságkezelés alatt nem növelte, hanem csökkentette a pedagógusok bérét. Hogy veszi a bátorságot a bért csökkentő baloldal, hogy a bért emelő jobboldalnál kritizálja, hogy miért csak kétszer tíz százalékkal nőtt a koronavírus válság alatt a pedagógusok bére? Rétvári Bence kijelentette: „A pedagógusok további béremelési igénye jogos, de a baloldali politikusoknak bölcsebb, ha ezen a területen inkább hallgatnak.”

Hogy a pedagógus pályának meglegyen a kellő anyagi presztízse is, ahhoz szükség van arra, hogy a 2022-es tízszázalékos béremelés után 2023-ban egy nagyobb léptékű béremelés történjen meg. Emlékezetes, 2010 utána a pedagógusoknál volt először átfogó többéves, 50 százalékos béremelési program. Így egy húsz éve dolgozó, egyetemi végzettségű pedagógusnak a 2010-es 172 ezer forint helyett most 368 ezer forint a bruttó bére. Főiskolai végzettséggel 150 ezer forintról 330 ezer forintra emelkedett a kereset. A szakemberek szerint egy következő béremeléssel mondhatjuk azt, hogy a pedagógus pálya közelít ahhoz az anyagi elismertséghez, amit mi a pedagógusoknak gondolunk.

S hogy tényleg ennyire kevesen jelentkeztek korábban a pedagóguspályára, azt szintén úgy álhír, ahogy az összes többi, fentebb idézett baloldali „helyzetelemzés.” Rétvári Bence államtitkár kijelentette: „A pedagóguspályára irányuló jelentkezések alapján továbbra is a harmadik-negyedik legnépszerűbb egyetemi szakok között vannak ezek a képzések.”

Szóval hiába próbál a baloldal szakmai érveket felhozni, a vége mindig csak a pofára esés. Mindig kiderül, hogy amit ők tettek a pedagógusokért, az minden volt, csak a helyzetük javítása nem. Ha valaki a víz alá nyomta a fejüket, az mindig a baloldal volt. Nem árt tudni, hogy Márki-Zay és a hozzájuk csatlakozó szakszervezetek most is erre készülnek.

Nekik csak arra kell a sztrájk, hogy közelebb léptesse őket a hatalom megszerzéséhez. Ha pedig ez véletlenül összejön, akkor mehetnek ismét a víz alá, az egész társadalommal egyetemben. Pont úgy, ahogy 2010 előtt.

Akik most figyelmeztető sztrájkon vesznek részt, azok jó, ha tudják, hogy saját leépítésük, saját iskolájuk bezárása, saját fizetésük csökkentése érdekében kardoskodnak, nem a jobb megélhetésükért, a jobb oktatási körülményekért. Eszközök csupán egy gusztusztalan hatalmi játékban.

Ezért akasztatják a gallérjukra a szakszervezetek a kék szalagot. S ezért nincs fogalma sok pedagógusnak arról, hogy miért is sztrájkolnak hétfőn reggel.

Elgondolkoztató, hogy akikre a gyerekeiket bízzuk, azok saját átverésüket is képtelenek észrevenni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izraeli kémhálózat tagjait fogták el Iránban

Iránban izraeli kémhálózatot lepleztek le, amelynek tagjait a Forradalmi Gárda emberei elfogták – közölte vasárnap a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Átadták a Városligetben a díjnyertes Néprajzi Múzeumot, Gyulafehérváron provokálták a magyar köztársasági elnököt.

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére