Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerika grúz hangja Ukrajnában

2015.11.22. 15:35

 

Grúz kormányzója van az egyik legkorruptabb ukrán térségnek: májusban Miheil Szakasvilit nevezték ki Odessza térség kormányzójává. Azt a Szakasvilit, aki 2004 és 2013 között Grúzia elnöke volt. 

Hogy lesz egy grúz exelnökből ukrán kormányzó?

Nem valószínű, hogy a teljesítményelv alapján. Grúzia elnökeként meglehetősen visszás a mérlege: egyik oldalon korrupcióellenes reformok és elkötelezett nyugatbarát hozzáállás, a másik oldalon viszont rendőri túlkapások, börtön-botrány és korrupciós vádak. Tavaly nyáron körözést adtak ki ellene.

Szakasvili szerint a korrupciós vádak alaptalanok, de biztos, ami biztos alapon mandátumának lejárta után angolosan távozott: 2013-tól kezdve New Yorkba vonult vissza hipszterkedni, önkéntes száműzetésbe. 

Mivel vádolják?

Többek között azzal, hogy közpénzből finanszíroztatta néhány úri hóbortját (pl. new yorki botoxkúra 2,5 millióért, ausztriai fogyókúra 15,7 millióért, szilveszteri dubajozás 33,5 millióért)

A republikánusok régóta lelkes támogatói, John McCain rendszeresen parolázik vele, nemrég személyesen is meglátogatta új rezidenciájában.

Hogy került Odesszába?

A Vice News riporterének kérdésére Szakasvili elmesélte, hogy "szereti a kihívásokat", ezért "önként jelentkezett a feladatra". Szegény ukránok olyan nehezen találtak embert a pozícióra, hogy egészen New Yorkig kellett szaladniuk egy alkalmas kormányzóért... Szakasvili annyira lelkes, hogy a miniszterelnöki posztért is bejelentkezett. 

Mit szólnak ehhez az ukránok?

Egy fiatalember iskolázott angolsággal magyarázta: a sajátjaikban annyira nem bíznak, hogy minden mindegy már. Ha így se működik az ország, akkor sehogyse fog. Egy idősebb ukrán asszony a sokat látott emberek bölcsességével nyugtázta a helyzetet:

Felőlem grúz vagy akár kínai is lehet a kormányzó, ameddig nem lop.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére