Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alkotmánypuccs: Gyurcsányék változatlanul a jogállamot akarják lefejezni

Horváth K. József

2022.02.07. 15:20

Az alkotmányos puccs baloldali szervezői tovább szövik a hálójukat, hogy igazolják, akkor is lehet valahogy Alaptörvényt módosítani, ha egy esetleges gyurcsányista választási győzelem esetén nem szereznének kétharmadot.

Természetesen ez továbbra is alkotmányos puccs lenne, akárki meglátja, még ha jó liberális gondolkodás szerint igyekeznek gyenge elméjűnek beállítani is azt, aki ilyet állít. Volt idő, hogy a rendszerrel egyet nem értőket egyenesen diliházba zárták a kommunisták. Mára finomodott a módszer. Az egykori szocialista igazságügy miniszter, Bárándy Péter ugyanis úgy minősíti Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét, mint aki – szerinte – csak valószínűleg tudja, hogy mit beszél, de biztosan nem. Erre szokta a köznyelv ugye a »hülye« kifejezést használni, amire ugyan Bárándy azért nem vetemedett, de a sorok között olvasva ez a szándék könnyen kiolvasható. Szó szerint ezt mondta: „Nem tételezem fel, hogy Varga Zs. András nem tudja, hogy mit beszél. Valószínűleg tudja, de hogy rosszat mond az egészen biztos.” Mondja ezt arra a Kúria elnökre, akinek szakmai felkészültsége emeletekkel magasodik Bárándyé fölé. Ha ugyanis nem így lenne, akkor Bárándy minimum nem venne részt egy olyan vitairat megfogalmazásában, amelyben alapvetően a feles többséggel való alkotmányozás megalapozása a cél.

Emlékszünk jól, hogy Fleck Zoltán, a vitairat másik bábája mondta azt korábban, hogy „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után, időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről.” Ez természetesen maga a polgárháborús helyzet előidézésére is alkalmas botrány, amivel szemben felsorakozott lényegében a teljes szakma, beleértve az összes baloldali jogvégzettet is. Leszámítva azt a négy embert – Fleck Zoltánt, Bárándy Pétert, Lengyel Lászlót és Vörös Imrét – akik közül Lengyelt valószínűleg csak azért sorolta ide az ATV műsorvezetője, hogy nyomatékot adjon mondandójának, egyébként közgazdászként köze nincs a jogtudományhoz.

Bárándy a Voks című ATV-s műsorban azzal magyarázta a vitairat szükségességét, hogy az Orbán-kormány „Társadalmi vita nélkül fogadtatta el az Alaptörvényt. Mára a teljes jog- és intézményrendszer javíthatatlanná vált, ezért alkotmányos jogállami rendszerváltásra van szükség.”

Hihetetlen, hogy egy magára valamit adó volt miniszter, ma ügyvéd ilyen, szakmailag teljesen megalapozatlan nyilatkozatot képes tenni.

Mi az, hogy az Orbán-kormány társadalmi vita nélkül fogadta el az Alaptörvényt?

A kétharmados felhatalmazást elnyert parlament mindent alkotmányos előírást a legmesszebbmenőkig betartva alkotta meg az Alaptörvényt, az állampolgárok akaratának megfelelően. Amit aztán még további két választás alkalmával, szintén kétharmados arányban a választók meg is erősítettek. Kell ennél szélesebb körű társadalmi vita, tessék mondani? Miért gondolja azt ez a néhány baloldali jogász, hogy az általuk szervezett úgymond társadalmi vita vagy alkotmányozó nemzetgyűlés bármilyen határozata helyettesítheti a kétharmados felhatalmazást?

Mi az, hogy javíthatatlanná vált a teljes jog- és intézményrendszer? Ez azt jelentené, hogy bírákat, az ügyészeket, az állami intézmények vezetőit nem az alkotmányos rendnek megfelelően nevezték ki? De még mennyire, hogy alkotmányosan. Az lehet, hogy a baloldalnak nem tetszik, X, Y vagy Z személye, ellenfeleket azért mégsem lehet kinevezni fontos beosztásokba, ettől azonban még véletlenül sem csorbult az alkotmányosság. Még véletlenül sem kellett egyetlen pillanatra sem lemondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről, amit Fleck Zoltán gondolkodás nélkül megtenne.

Varga Zs. András nem véletlenül beszélt alkotmánypuccsról. Azt ATV ezt idézte tőle: „Az alkotmányozást, majd az alkotmány módosításokat korábban is nevezték alkotmányos puccsnak. Ám ennek állandóvá válása, majd az, hogy úgymond ellensúlyozására valóban alkotmányos puccs nyilvános megtervezése folyik, nem volt előre látható.”

Hogy miért nem volt előre látható? Mert egyetlen kormányzásra törekvő demokratikus politikai erő sem gondolt arra, hogy anarchikus eszközökkel kormányozzon. Csak a baloldal képes erre. Történelmünk sötét lapjai bizonyítják ezt Kun Bélától Rákosin keresztül Kádárig. Tudjuk jól, ők a véres megoldásoktól sem riadtak vissza. Mai követőik „csak” a jogállamot tervezik lefejezni. De azt – ha a helyzet úgy hozza – könyörtelenül, bármit is mondanak.

Nem szabad esélyt teremteni hozzá nekik április 3-án.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére