Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alekosz nem nyerő a nyelvtani való világban

888.hu

2021.10.15. 18:00

Nagyívű, már-már történelmi jelentőségű írásművel jelentkezett saját közösségi oldalán Nagy Alekosz. Kérem? Mármint, hogy ki az az Alekosz? Nos, a bulvár-, illetve tévés valóságshow-ügyekben járatlanok kedvéért eláruljuk, hogy a Való Világ 4. szériájából ismerhettük meg a nevét, s miután megnyerte az embert próbáló sorozatot, főfoglalkozású Alekosz lett belőle.

Nem csoda, hogy a későbbiekben néhány hasonló nagy felkészültséget és tehetséget igénylő tévéműsorban is felbukkant. Legfrissebb – máris több médiafelületen szemlézett – Facebook bejegyzésében hírét, nevét kihasználva megtolta az előválasztási műsor egy kissé megakadt szekerét, és a Gyurcsány, Dobrev házaspár mellett tette le a voksát. A hangosan megfújt harci kürtje sem fedte el azonban azt a tényt, hogy Alekoszunk kissé pongyolán, elnagyolt „ecsetvonásokkal” kezeli a nyelvet. Magyarán helyesírási hibáktól hemzsegő „Még egy nap és finálé!” címmel ellátott írásában a Facebookon tudatta: „A Luciferi Rogán Habony Művek ellen, Klára kell!
Mindig minden körülmények között.”

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha csak barátaival, közeli és távolabbi ismerőseivel közölné, hogy nekünk ki is kell, ám Alekosz szélesebb körben hirdeti az igét. Nos, hogy a későbbi szózatai alkalmával elkerülje a hasonló hibákat, tudatjuk, hogy: Lucifer kétségtelenül nagy kezdőbetűvel írandó, ám a végére biggyesztett „i” miatt a kis kezdőbetű a helyes. Továbbá, a „jóltudtátok”, „annakidején”, „nekemis”, a magyar nyelvtudomány mai állása szerint külön, azaz két szóban írandó. Persze, lehet, hogy véletlen elütésekről van szó – emberek vagyunk -, de az „eggyüvétartozás” szót azért jobb lenne együvé tartozásként lejegyezni. Arról már nem is beszélve, ha már bejegyzése elején szóba hozta Márki-Zay Pétert, (aki szerinte olyan, mint VV Béci) ügyeljen arra is, hogy kötőjellel írja a nevét! Persze ezek a csekélységek aligha befolyásolják a Való Világ 36. részében és a közéletben való további szereplését. Sőt!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?