Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szög maga Dobrev Klára, aki kibújik a zsákból

Horváth K. József

2021.08.16. 15:15

Az a fránya szög mindig kibújik a zsákból. Így tette a Norvég Alap 77 milliárd forintja kapcsán is, amit Norvégia – felrúgva az Európai Gazdasági Térség (EGT) – tagállamival kötött megállapodást, jogsértő módon nem akar kifizetni Magyarországnak.

Ebből a pénzből ugyanis 4 milliárdot ő mindenképpen a Soros által is – fogalmazzunk finoman – nagyon kedvelt Ökotárs nevű civil szervezetnek akar juttatni, amely aztán civil és politikai szervezetekhez utalhatná tovább a pénzeket. A cél természetesen az Orbán-kormány megbuktatása. Most nem elsősorban a választásokon induló szervezetek közvetlen, titkos pénzeléséről van tehát szó, hanem „civilekről”, amelyek az így megszerzett bőséges források birtokában mindent elkövetnek azért, hogy a választásokon induló pártok a számukra fű alatt juttatott támogatások révén esetleg jobb anyagi kondíciókkal rendelkezzenek a remélt győzelemhez.

Hogy mennyire így lehet mindez, arra Dobrev Klára váratlan látogatása a Norvég Nagykövetségen adhat példát. Itt látható leginkább, hogy a szög kibújik a zsákból. Amikor ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány nem fogadja el a norvégok szerződésellenes ragaszkodását az Ökotárs támogatásához és pert jelentett be a követelés érvényesítéséhez, Dobrev Klára hirtelen ott termett a Norvég Nagykövetségen és pénzt kunyerált a „civil” szervezeteknek. „Rövidtávon arra kértem Ügyvivő Urat, hogy mihamarabb tegyenek elérhetővé magyar civil szervezetek számára közvetlenül pályázható forrásokat.” Ugye, milyen érdekes? Nem a norvégok által közvetlenül leginkább szeretett és érintett Ökotárs vezetője megy el a nagykövetségre, hogy közbenjárjon az őket ért veszteség orvoslására, hanem a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelölt jelöltje, akinek ugye „mihamarabb” szüksége lehetne arra pénzre, amit a magyar kormány szerződésszerű magatartása miatt Norvégia nem folyósít hazánk számára.

Nézzük, miért jogszerű a magyar magatartás? Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, a közös piac előnyeit számos kötelezettség és teher nélkül élvezi. Így Magyarországi behozatalához sem fizet vámot, ahogy a többi uniós ország sem. Mindezért cserébe vállalja az EGT és Norvég Alap finanszírozását, amelyekből nemzetközi szerződésekben foglaltak alapján hazánknak is jár támogatás. A szerződések rögzítik, hogy a Magyarországnak járó Alapok alapkezelőjét, vagyis a források elosztóját nyílt pályázat útján és a felek egyetértése alapján szükséges kiválasztani. Tehát a felek egyetértése alapján… Ennek eredményeként hét civil konzorcium pályázatát értékelhették a felek, amelyek közül a magyar kormány hat konzorcium elfogadására is nyitott volt, míg Norvégia csak egyet tartott elfogadhatónak (Ökotárs), a konszenzusra törekvés legcsekélyebb jelét sem mutatva. Norvégia ezáltal nemet mondott olyan jelentős, hazai és nemzetközi tapasztalatokkal bíró független szervezetekre, mint amilyen például a Magyar Vöröskereszt. Az egyezség esélyét tehát tálcán kínálta Magyarország, ám Norvégia elutasította ezt és elkezdett politikai alapon érvelni, aminek a szerződésben foglaltakhoz semmi köze. A szög tehát nemzetközi szintéren is kibújt a zsákból. Ine Eriksen Søreide külügyminiszer a Politicónak ugyanis azt mondta, hónapról hónapra aggasztóbbnak látja a magyarországi helyzetet. Később a 444-nek így fogalmazott: „Számos fórumon jeleztük az aggodalmunkat a magyarországi jogállam és a demokrácia fokozatos gyengülése miatt az elmúlt években. Különösen kritikusak voltunk az olyan törvényekkel szemben, amik a civil szervezeteket és az LMBTI-közösséget érintik hátrányosan, és az olyan intézkedésekkel szemben, amik gyengítik a jogállamot, a szólás- és sajtószabadságot. Az aggályainkat számos más ország és nemzetközi szervezet osztja”. S hogy Dobrev kedvébe is járjon kijelentette: „Megnézzük a lehetőségeket, hogyan támogathatjuk a magyar szervezeteket.”

Nincs tehát új a nap alatt. Brüsszel, Gyuri bácsi és a gyurcsányisták állnak a háttérben. Nekik nem fontos tehát, hogy Magyarország megkapja a neki járó 77 milliárd forintot, nekik nem fontos a jogszerűség, míg a kormánynak nagyon is.

Ám hogy ebből a pénzből – sunyi módon – akár saját politikai konkurensüket is finanszírozhassák, azt csak balliberális politikai ellenségeink gondolják tisztességesnek. A magyarok nem hülyéket választottak az ország vezetőjévé, hanem olyanokat, akik a valóság, a tisztesség és az erkölcs talaján képesek képviselni érdekeiket.

A valósággal köszönőviszonyban sem lévő Gyurcsányné – mint a zsákból kibújó szög megtestesítője – jövő évi sikere tisztesség- és erkölcsdeficit miatt épp ezért nehezen jöhetne szóba, hiába erőlködnek érte ezerrel Gyuri bácsiék.

Dobrev Klára Havard Austad norvég ügyvivőnél a nagykövetségen. Fotó: Facebook

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére