Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szakpolitika és a demagógia találkozása: gondolatok a felsőoktatási vitáról

Schüller Márton Imre

2021.05.22. 17:30

A napokban zajlott le Fekete-Győr András és Orbán Balázs vitája a magyar felsőoktatástól. Több szempontból is tanulságos beszélgetés volt.

A vita fő témái a diákváros és Fudan-egyetem, az egyetemek alapítványi finanszírozása voltak.

Nagyjából a beszélgetés első húsz percében kiderült, hogy FeGyőrnek viszonylag kevés ismerete van a felsőoktatásról vitapartneréhez képest.

A Momentum, a miniszterelnök jelöltje egyértelmű felkészületlensége és a szakértelem szemmel látható hiánya ellenére ezt is egy nyertes vitának könyvelte el.

Persze, a politika nem az a terület, ahol az ember elismer bármilyen vereséget nyíltan. De mégis hogyan lehet ilyenkor azt mondani, hogy ezt a vitát valójában a vesztese nyerte?

Hát így!

Ha utólag a vitát, mondjuk inkább szembesítésnek nevezzük akkor egycsapásra kihúzhatjuk magunkat abból a kínosan szorongató csapdából, hogy olyan kérdésekről kell beszélni és reális alternatívát mutatni, amiről igazából kevés fogalmunk van.
Emellett használjunk tartalmatlan hívószavakat, amik fenntarthatják a látszatát egy darabig annak, hogy értünk a témához.

Ha felhívják a figyelmünket, hogy tőröl metszett marxistaként beszélünk, akkor vádaskodjunk, az mindig elvonja a figyelmet botlásunkról.

Ezzel a két gyakorlattal utólag egy párhuzamos valóságot teremtve előadhatjuk a szembesítés narratíváját . Így a saját párhuzamos valóságunkra vevőknek ízlés szerint tálalhatjuk a végeredményt.

A következő választás kampánya egyértelműen elindult. Érdemes lesz figyelni, hogy az egész baloldali kommunikáció mennyiben épül hangzatos, de üres szavak puffogtatására és mennyire valódi szakpolitikai diskurzusra. Valószínűsíthető a FeGyörtől látott felkészületlenség alapján is, hogy az utóbbit mellőzni fogják.

 

Egyébként ha még nem nézted volna meg a vitát itt teheted meg. Megéri.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére