Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románbérenc ballib média ismét felült az álhírvonatra

Horváth József György

2018.10.30. 18:35

A hontalan, balliberális firkászhad - a 444-tõl kezdve egészen az Indexig - átvette az mfor.hu "gazdasági hírportál" román minimálbérrel kapcsolatos kacsáját. Természetesen nem igaz, hogy a román minimálbér magasabb lenne a magyarnál.
Mi az igazság? Nettó értéküket tekintve a magyar minimálbér idén kb. 18%-kal előzi a románt.

A Menedzsment Fórum kedden azzal az álhírrel szemetelte tele az internetet, hogy "a román minimálbér leelőzi a magyart". A balliberális média természetesen egyből ugrott az álhírre, és örvendezve hozták címlapon az orbitális fake newst.

Az alaphírről annyit, hogy szerzője már a leadben elismeri, hogy hazudik a cikk címében. Cím: "Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart". Erre jön a lead: "Lehet már a héten lehagyhatja a Romániában érvényes minimálbér a magyart."

"LEHET"! Na persze, csak a balliberális nemzetrontók vágyálmaiban.

Az egész cikkben keverednek a fogalmak, keverik a szezont a fazonnal, a bruttó és a nettó minimálbér fogalmát összemossák, sőt ide veszik a vásárlóerőt is. A ballib médiahad nagy izgalmában természetesen az mfor.hu egyik állításának sem járt utána, így az eredmény ismételten: pofára esés. Ugyanis valljuk be, kevés értelme van összevetni a bruttó béreket a vásárlóerővel, hiszen csak a nettó minimálbért lehet elkölteni a boltokban.

Ha már itt tartunk: csak idén több mint 7 százalékkal nőtt a vásárlóerő Magyarországon, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék. Természetesen ebben is előzzük Romániát.

2018-ban Romániában a nettó minimálbér a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt. Ennek oka, hogy a bérre rakódó munkáltatói járulékok csaknem teljesen megszűntek, és ezt a közterhet a munkavállalói járulékok vették át. Vagyis a bruttó minimálbér emelkedésének egy része egyszerűen a bruttó minimálbér adótartalmának emelkedését jelentette. Romániában több mint 30%-kal nőtt a bruttó minimálbér 2018-ban. Ennek következtében a bruttó minimálbér tekintetében – vásárlóerő-paritáson – Románia immár megelőzi Csehországot, Szlovákiát, sőt Portugáliát is, ez azonban az Origo információi szerint lényegében fiktív növekedés. Ebből a növekedésből ugyanis a munkavállalók alig éreznek valamit.

A nettó minimálbér tekintetében Magyarország továbbra is érdemben, 18% körüli mértékben megelőzi Romániát.

 

A fenti ábrából jól látható, hogy 2019-ben hiába növekszik a romániai bruttó minimálbér az idei magyar bruttó minimálbér fölé, a nettó így sem fogja elérni még az idei magyarországi szintet sem. Arról nem is beszélve, hogy magyar minimálbér jövőre is emelkedni fog.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf megvédte Európa-bajnoki címét 200 méter pillangón, mögötte barátja, klub- és edzőtársa, Márton Richárd ért célba a római Eb-n. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 vegyesen akart vigasztalódni, miután nem jutott döntőbe 400-on. Sajnos, nem csupán néhány évvel korábbi időeredményétől maradt le, de a középdöntőben is jobban úszott, nem csoda, hogy csak a 8., míg Sebestyén Dalma 7. lett.

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Egy vatikáni felmérésben pedig már úgy is nyilatkozhat az ember, hogy non bináris....

A török csendőrök migránsokat tuszkolnak át a görög határon

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter kedden azzal vádolta meg a török hatóságokat, hogy migránsokat kényszerítenek át az Évrosz határfolyón görög területre.

Kifogyóban a Pride után a majomhimlő elleni vakcina

Nagy-Britanniában Brighton városában a jelentések szerint nem sokkal a városi Pride-felvonulás után felfüggesztették az oltások beadását, mivel a készletek krónikusan fogyóban vannak.

Egy vatikáni felmérésben választhatsz, hogy non-bináris vagy-e

Egy új vatikáni kérdőív egy harmadik lehetőséget is kínál a válaszadóknak nemük megadásakor, nevezetesen: férfi, nő és egyéb.

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

A hivatásos értetleneket az ember leggyakrabban már mosolyogva szemléli. Akik nem tudják elképzelni, hogy miért nem lázad a magyar, mikor az újságban azt olvassa, hogy ilyen rossz meg olyan rossz a helyzet. Szerintük az embereknek már régen éhen kellett volna halni például a hatalmas infláció okozta szegénységtől és még mindig élnek. Hogy van ez?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére