Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román nemzeti ünnepre szeretettel

Pörge Béla

2017.12.01. 15:28

Ma ünneplik a románok, hogy Erdélyt Romániához csatolták.

Viszonylag ismert tény, hogy 1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros csatlakozzon a Román Királysághoz. Az egyoldalúan meghozott döntés évfordulója Románia nemzeti ünnepe.

1918-ban a románok a következőket ígérték a magyarságnak (és a németeknek):

"1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”

Ezt ősi, jó román szokás módjára természetesen nem tartották be, és nem is tartják be a mai napig. Külön érdekesség, hogy Székelyföld 1952-ben (szovjet nyomásra) létrehozott autonómiáját Ceausescu törölte el, de azóta nem állították vissza.

Nem elég, hogy a románok a saját szavukat megszegve nyomják el az erdélyi magyarságot, de még el is várják tőlük, hogy megünnepeljék azt, hogy Romániához csatolták őket és a szülőföldjüket.

Ez nagyjából olyan, mint ha valaki elvenné a szomszédja telkét és jószágait, megígérné neki, hogy jól bánik majd a jószágokkal. Ehelyett az állatokat éheztetné, ráadásul minden évben megünnepeltetné a korábbi gazdával, hogy elvette tőle a földjét és a javait.

Ugye nem kell mondani, mennyire abszurd ez? Nem csoda, hogy sem a helyi magyarok, sem a többi magyar nem ünnepli ezt a tragédiát, miért is tenné? Ennyire senki nem öngyűlölő és/vagy hülye, kivéve persze Medgyessy Pétert, Kovács Lászlót, Göncz Árpádot, Alföldi Róbertet és elvtársaikat.

Üzenetünk viszont nekünk is van erre a "jeles" napra, mégpedig egy (talán) a Trollfocin látott kép allegóriájára, ami még akkor született, amikor 3—0-ra vertek minket a románok Bukarestben.

Lehet, hogy Erdélyt Romániához csatolták, de legalább nem vagyunk románok.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Turbósivalkodás várható: Trump kiállt a hívei mellett

Donald Trump amerikai elnök egy pénteki sajtótájékoztatóján dicsérte azokat a híveit, akik egy minapi észak-karolinai nagygyűlésen visszhangozták azt a kijelentését, miszerint azoknak a kongresszusi képviselőknek, akik bírálják a kormányt, vissza kellene menniük felmenőik hazájába.

Csalódott Botkában a korábbi bizalmasa

A baloldali politikus visszalépett a polgármester-jelöltségtől, és nem támogatja Botka Lászlót,

Videón, ahogy a felszálló repülő szárnyára mászik fel a migráns

Videón, ahogy a felszálló repülő szárnyára mászik fel a migráns

Döbbenetes látványnak voltak szemtanúi azok az utasok, akik a nigériai Lagosból indultak útnak repülővel, miután egy önjelölt migráns felmászott a felszállásra készülő repülő szárnyára.

Iszlamisták dolgoztak biztonsági őrként a Bundesligában

Iszlamisták dolgoztak biztonsági őrként a Bundesligában

A német labdarúgó-bajnokság első osztályában két olyan csapat is található, melyeknek a biztonsági őrei között iszlamisták is voltak.

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Játszmákra és hazugságokra épül az alkoholisták élete, de ha ezeket ismerjük, kicselezhetőek. Mindent a függőségekről III. rész.

Migránshorda rohamozta meg a spanyol kerítést, határőrök is megsérültek

Migránshorda rohamozta meg a spanyol kerítést, határőrök is megsérültek

Brutális rohamot kellett visszaverniük határőröknek a Melillát és Marokkót elválasztó kerítésnél, miután egy kétszáz főből álló migránshorda be akart lépni Spanyolország területére.

Sima győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé a magyar női pólóválogatott

Új-Zéland legyőzése nem okozott különösebb problémát a magyar lányoknak, jöhet Olaszország!

„Siklósi flowban volt”

„Siklósi flowban volt”

Ahogy az egész tegnapi nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére