Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román miniszterelnök elmagyarázta, miért nem tartják be a románok a százéves ígéretüket

Pörge Béla

2018.11.28. 21:28

Természetesen azért, mert valójában betartják, csak akkor azt nem egészen úgy értették, ahogy a magyarok szokták idézni. Nyilván.

A romániai nemzeti kisebbségek alapvető jogait az 1918-as a gyulafehérvári nyilatkozat garantálta"

– jelentette ki Viorica Dancila román miniszterelnök szerdán a parlament díszülésén, amelyet a "nagy egyesülés" (Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés) centenáriuma alkalmából tartottak.

Dancila ezzel teljesen igazat is állított, a baj csak az, hogy a gyulafehérvári nyilatkozat több jogot biztosított a magyaroknak, mint a jelenlegi román alkotmány.

A miniszterelnök maga idézte a történelmi dokumentum harmadik – az együtt lakó népek számára teljes nemzeti szabadságot előirányzó – pontját, amelyet az erdélyi magyarság képviselői száz éve beváltatlan autonómiaígéretként szoktak számonkérni a bukaresti vezetőkön.

Dancila szerint a "ma is érvényes elv" arra a jogra vonatkozik, hogy a kisebbségek használhassák anyanyelvüket az oktatásban, közigazgatásban és igazságszolgáltatásban.

Sajátos értelmezés ez, ráadásul ez sem teljesen áll helyt. Például Kolozsváron valamiért csak nem akarnak kikerülni azok a fránya magyar feliratok. De a román észjárás szerint minden rendben. Csavaros.

Novák Csaba, az RMDSZ politikusa a következőt mondta ugyanezen az "ünnepi" ülésen:

az elmúlt száz évben nem valósult meg a gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt országmodell, továbbra sincs teljes egyenlőség a nemzetiségek között Romániában."

Sajnos a valóság ez. Nagyon szomorú, hogy a románok nemcsak, hogy nem akarják megérteni, hogy a magyarságnak nem ünnep december 1-je, még meg is akarják magyarázni, hogy miért jó az erdélyi magyaroknak, hogy román fennhatóság alatt élnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére