Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német szövetségi kormány 2013. évi járványterve: voltak figyelmeztetések!

Jog és szabadság

2020.04.02. 14:02

Az egyik legfontosabb kérdés a koronavírus okozta válság kezelésében a következő: vajon a szövetségi kormánynak jobban fel kellett volna készülnie a járványhelyzetre?

Létezik egy dokumentum, amelyet 2013-ban mutattak be a Bundestagnak, és csak évekkel később kapta meg a szükséges figyelmet. A címe: „Jelentés a polgári védelem kockázatelemzéséről 2012-ben”. Ebben egy pandémiás forgatókönyvet mutatnak be, amelyben meglepően sok közös vonás van a valódi koronavírus okozta válsághelyzettel kapcsolatban. Sajtóinformációk szerint a Robert Koch orvosról, a bakteriológia egyik megalapítójáról elnevezett szövetségi egészségügyi intézet készítette a kockázatelemzést. Akkor a kormányzat részéről érdemben senki sem reagált a szervezet preventív járványtervére.

Első körben 6 millió fertőzött

A jelentésben bemutatott forgatókönyv így néz ki:

  • Egy „rendkívüli járványt ír le, amely egy új kórokozó elterjedésén alapul”.
  • Az elméleti forgatókönyvben egy „Ázsiából származó vírusról” beszélnek, amelyet „Modi-SARS vírusnak” hívnak.
  • „A betegség első hullámának tetőzésénél, kb. 300 nap után, Németországban körülbelül 6 millió ember kapta el a Modi-SARS-t” – folytatja.
  • A feltételezett betegség tünetei hasonlóak a Covid-19 betegségekhez: láz, köhögés, émelygés, tüdőgyulladás.
  • Különösen érdekes: Egy ilyen világjárványnak igen kritikus az infrastruktúrára és az egészségügyi ágazatra gyakorolt ​​hatása. A jelentés szerint: „Egyre növekszik a kereslet a gyógyszerek, az orvostechnikai eszközök, az egyéni védőeszközök és a fertőtlenítőszerek iránt. Mivel a kórházak, az orvosi rendelők és a hatóságok általában a gyors szállításra támaszkodnak, de az ipar már nem képes teljes mértékben kielégíteni a keresletet, így igen komoly problémák merülnek fel.”

A jelentés szerint a betegségnek három hulláma várható. A fertőzött emberek szekréciója, izolálása és karanténja csak korlátozott mértékben hatékony, mivel a betegek már az első tünetek óta fertőznek. A vírus terjesztésére nem elsősorban a háztartásokban és a kórházakban kerülhet sor, hanem a tömegközlekedésben, a munkahelyen és a szabadidőben – mondja az elemzés. A forgatókönyv szerint a szerzők három betegséghullámot várnak el. Az első hullám önmagában hatmillió embert érintene, „az egészségügyi rendszer hatalmas kihívásokkal néz szembe, amelyeket nem lehet legyőzni” – figyelmeztetett a kockázatelemzés, amely szerint legalább 7,5 millió ember halálát okozhatja egy ilyen fertőzés közvetlen következménye.

Egyre szűkülő kínálat a fertőtlenítőszerek tekintetében

Elsősorban a fertőtlenítőszerek hiánya volt az elmúlt hetekben drámai mértékű Németországban – ráadásul az árak óriási emelkedést mutattak. Megjegyzendő, hogy 2013-ban is rámutattak arra, hogy az „emberi és anyagi képességek” nem lennének elegendőek a „szokásos gondozási mérték fenntartásához”. A koronavírus elleni küzdelemben nincs elegendő maszk és védőruházat a kórházakban. Az elmúlt hetekben az intenzív osztályokon az ágykapacitás bővítésére volt szükség, hogy számos súlyos esetre felkészülhessen az adott intézmény.

A szövetségi kormány akkor megfelelően reagált?

Milyen következtetéseket von le a szövetségi kormány a hét évvel ezelőtti információkból? Lothar Wieler, a Robert Koch Intézet vezetője néhány nappal ezelőtt elmondta: A jelentést abban az időben nagyon pozitívan fogadták, mert számos ajánlott intézkedést hasznosnak tartottak belőle. Ideje megnézni, hogy a jelentésben szereplő ajánlásokat milyen módon hajtották végre, milyen jól készültek fel az orvosok az adott helyzetre. Wieler ugyanakkor védelmébe is vette a német kormányt: „Ez egy nagyon súlyos járvány. Bizonyára nincs olyan ember, aki optimálisan fel tud készülni egy ilyen nagy feladatra.”

„Nehéz helyzetben vagyunk”

A CDU/CSU képviselőcsoportjának alelnöke, Thorsten Frei „nehéz helyzetről” beszél a fertőtlenítőszerek hiányával kapcsolatban. Mint elmondta: „Ez vonatkozik mind a fertőtlenítőszerekre, mind a védőruházatra, különösen a klinikákon és az ápolóknál. A válság után azt is látnunk kell, hogy egyes gyógyszerek és termékek előállítása inkább Németországban és Európában zajlik, hogy válsághelyzetben jobban felkészülhessenek és kevésbé legyenek függésben külső tényezőktől” – mondta Frei.

A rendfenntartók szempontjából viszont derűlátó az elemzés végkövetkeztetése: „Az is lehetséges, hogy az emberek már nem követik a rendőrség és más hatóságok utasításait – vagy agresszív módon viselkednek a hatóságok képviselői felé. A fertőzés miatti félelem miatt azonban nagyobb zavargásokra nem számíthatunk.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán a Reutersnek: Magyarország a beruházások növelésével segíti a gazdaságot

Orbán a Reutersnek: Magyarország a beruházások növelésével segíti a gazdaságot

Magyarország a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülést a beruházások növelésével és az adók csökkentésével kívánja elérni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában pénteken.

Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Az innovációs és technológiai miniszter a pénteki nyitórendezvényen emlékeztetett: a kormány tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a idén tizennégymilliárd, a következő években összesen mintegy kilencvenmilliárd forinttal.

Egyre több az újszülöttek és a házasságkötések száma

Egyre több az újszülöttek és a házasságkötések száma

Örömhírt osztott meg Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Rétvári: A kormány nem csak beszél a környezetvédelemről

Több támogatást kapnak azok a gazdák, akik erdőt telepítenek, és különös hangsúlyt fektet a környezettudatosságra az oktatásban a kormány – mondta Rétvári Bence államtitkár.

Két nap alatt több mint 30 ezren írták alá az első magyar LMBTQ-mesekönyv ellen indult petíciót

Két nap alatt több mint 30 ezren írták alá az első magyar LMBTQ-mesekönyv ellen indult petíciót

Mindeközben a kezdeményezést jegyző keresztény aktivistát, Schittl Esztert brutálisan megfenyegették.

Migránsokkal tömve érkezett Olaszországba az Alan Kurdi 125

Migránsokkal tömve érkezett Olaszországba az Alan Kurdi 125

Szardínia szigetén egy ipari kikötőbe úszott be a német szervezet hajója.

Négy embert megkéseltek a Charlie Hebdo volt szerkesztőségénél

Négy embert megkéseltek a Charlie Hebdo volt szerkesztőségénél

A szatirikus párizsi hetilap újságíróit 2015-ben ugyanitt gyilkolták meg terroristák.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére