Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Microsoft betáplálta az újbeszél PC-nyelvet legújabb szoftverébe

888.hu

2022.01.15. 09:00

A Microsoft semmit sem bíz a véletlenre a jövőben. Frissiben piacra dobott új Word szövegszerkesztő szoftverébe olyan funkciót épített be, amely automatikusan kiszűri, illetve át is javítja a politikailag nem korrektnek ítélt szavakat.

Szóval nincs több kilengés, a Microsoft gondoskodik róla, hogy a PC tényleg PC legyen. Írás közben mindjárt jelzi is a felhasználónak hogy tilosban jár, és sebtiben javaslatot tesz a nem megfelelőnek ítélt kifejezés mellőzésére. Jobb, ha maga „őszoftversége” a markában tartja az egyébként bűnbeesésre hajlamos szélsőségeseket.

Például az angolban az eddig használt „postman” (postás), helyett a semleges nemű „mail carrier” vagy „postal worker” kifejezést ítéli megfelelőnek. Természetesen a „showgirl” (revütáncosnő) szó sem megy át a szűrőn, a „dancer” vagy a performer” szó sokkal jobb , a „manpower” (munkaerő) ósdi, helyette a „workforce” a korszerű, a „mistress” (nőnemű szerető) helyére pedig a „lover” kerülhet. Neil Armstrong híres mondása – azaz annak egyik szava – is feketelistára kerül, hiszen így kommentálta az első lépést a Holdon: „That's one small step for a man, one giant leap for mankind.” Azaz: kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek, ám a mai kor követelményinek már nem felel meg a túlságosan is férfias gyökerekkel bíró „mankind”, emberiség kifejezés. Manapság a humankindvagy a humanitykifejezés a helyénvaló.

Vivek Ramaswamy, az ismert politikai kommentátor, több nagy sikerű könyv szerzője pénteken a Fox News „Fox & Friends” című műsorában bírálta a szoftver „bevetését”.

- Ez már maga az elmekontroll” – nyilatkozta Brian Kilmeade-nek, a csatorna munkatársának. „- Nem arról van szó, hogy nyugtalanul alszom a fenti kifejezések láttán, de ez egy újabb példa arra, hogy a technológiai óriásoknak hatalmukban áll egy társadalom gondolkodásának irányt szabni. Ráadásul, ezt a hatalmukat a politikai közbeszéd befolyásolására is felhasználják. Az elmúlt években gyakran hallhattuk azt, hogy ha nem tetszik egy termék, akkor ne használd. Az internet, a hálózati kapcsolatok világában ez aligha megvalósítható. Egy ponton azonban átszakadhat a gát, és tanúi leszünk annak, hogy mások egy új és jobb terméket hoznak létre, ám erre az áttörésre még várnunk kell, de abban biztos vagyok, hogy előbb, utóbb bekövetkezik.”

Addig is szorgosan tanuljuk az orvelli „újbeszél” nyelvet, a számítógépes világban ez már szinte kötelező tananyag.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére