Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Mi Hazánk egyre inkább átveszi a Jobbik szerepét vidéken

Békési Marcell

2019.10.24. 15:50

A párt eljelentéktelenedése leginkább azokban a megyékben szembetűnő, ahol korábban kiemelkedően teljesítettek.

Korábban írtunk már a Jobbik alternatív valóságáról, tudniillik az önkormányzati választásokat követően győzelemként könyvelték el azt, hogy harmadannyi szavazatot sem kaptak, mint öt évvel ezelőtt. Már önmagában az is sokat elmond a párt helyzetéről, hogy egyetlen olyan polgármesteri széket sem tudtak szerezni, ahol nem a liberális összeborulás zászlaja alatt indították el a jelöltjüket.

Ha viszont nem országosan, hanem kifejezetten azokon a területeken vizsgáljuk meg a párt teljesítményét, ahol korábban akár a Fidesz vetélytársaként tartották számon őket, akkor az eljelentéktelenedés még szembetűnőbb.

Nézzük meg Nógrád megyét, a párt egykori legerősebb bázisát: az észak-magyarországi megyében például a Jobbik a 2018-as országgyűlési választáson még 21 százalékot szerzett, amihez képest az önkormányzati választáson 11 százalékpontot bukott, tehát minden második szavazóját elvesztette. Eközben a Mi Hazánk 5,5 százalékot ért el, tehát a Jobbiktól elpártoltak felét fel tudta szívni.

A másik ilyen hely Csongrád, ahol a Mi Hazánk a 9 százalékos eredményével csaknem megelőzte a 10 százalékot elért Jobbikot. Másfél éve az országgyűlési választáson a Jobbik itt közel 20 százalékot ért el!

Feltűnő tehát, hogy vidéken a Mi Hazánk folyamatosan egyre magasabb támogatottsággal bír, egyre több korábbi jobbikos szavazó – aki kezdetben a távolmaradást választotta – találja meg őket. 2019-ben még nincs olyan megye, ahol az egy éve alakult párt meg tudta volna előzni a liberális oldalra átállt Jobbikot, de az olló folyamatosan zárul, és ha a trend folytatódik, nemsokára egy kalap alá vehetjük a Jobbikot a „futottak még” kategória pártjaival, így a Munkáspárttal, a MIÉP-pel vagy a korábbi Együtt-tel.

A Jobbik gyengülése kísértetiesen hasonlít egyébként az SZDSZ korábbi pályájára: a rendszerváltó liberális párt is két választáson szerzett 20 százalék közeli eredményt, majd miután összefogtak az MSZP-vel, ők is 6 százalékra estek vissza. Az SZDSZ esetében ezt követte egy hosszú vegetálás Gyurcsánnyal koalícióban, majd jött a végső bukás.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére