Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Jobbiknak a totális pénzhiány és káosz miatt elmarad idén a majálisa

Vincze Viktor Attila

2018.05.01. 12:00

A 14 éven át eddig mindig megtartott jobbikos majális megszervezésére 2018-ra már se pénz, se akarat nem maradt a hajdani jobboldali radikális pártban. Vona Gábor és Simicska Lajos angolosan távoztak, és legalább közel egymilliárd forintos adósságot hagytak maguk után, meg egy olyan szétesés elõtti, utolsó pillanatban levõ pártot, ahol éppen reménytelen hatalmi harc zajlik a romokon.

Se pénz, se lelkesedés nem maradt már a Jobbikban. Ezzel nagyjából jól le lehet írni, mi lehet az oka annak, hogy a Jobbik létezése óta gyakorlatilag most először lesz olyan május elseje, amikor nem tart a tagjai és szimpatizánsai számára majálist a Jobbik.

A jobbikos hagyomány szerinti Hajógyári szigeti majális elmaradásánál azért jóval nagyobb  a párt gondja a valóságban, amit azonban a pártelnök- és alelnökválasztás előtt álló párt vezetése diszkréten elhallgat a párt tagsága és a közvélemény előtt. 

A kevés tény, amit biztosan tudni lehet az az, hogy egy 150 millió forintos banki hitel törlesztésén túl – az ÁSZ döntése alapján – a Jobbiknak még további 660 millió forintot is be kellene fizetnie a Magyar Államkincstárhoz. Erre pedig egészen biztosan nincs pénz a pártkasszában, ahogy nagy valószínűséggel arra a vastag számlára sem, amelyet Simicska Lajos még Vona Gábor pártelnöknek állított ki az egész országban közel egy éven át futó jobbikos plakátdömpingért cserébe.

Amit "úgymond" hivatalosan tudni lehet Simicska és Vona alkuiról az annyi, hogy tavaly az ÁSZ-bírsággal közel egy időben nyilvánosságra került egy olyan adásvételi szerződés, amelyből kiderült: Simicska két cégén keresztül nagyjából 130 millió forintért játszott át 1019 plakáthelyet a Jobbiknak. A szerződések szerint ráadásul Vona Gábornak nem kellett kifizetnie a teljes vételárat, a megállapodás alapján ugyanis 27,5 millió forintot kellett fizetniük szeptember végéig, míg a fennmaradó 101,9 milliót elég a választások után, május 31-ig elutalniuk.

Hogy pontosan mennyit és milyen feltételekkel is kell fizetnie Simicska számára az ő utasításait követő pártnak, az egyelőre titok. De egészen biztos, hogy több százmilliós összegről van szó ebben az esetben is.

Lehet, hogy Toroczkai és Dúró együtt tesznek be Vona mestertervének?

Ha a teljes anyagi csőd nem lenne elég, akkor további gondként ott van még a párt számára  a radikális és a baloldali fordulat mellett kiálló elnökjelöltek pártszakadással fenyegető küzdelme. Vona Gábor hiába ültette minden vezető posztra az embereit a pártban, és hiába az ő megbízható híveiből áll a frakció, mégis úgy tűnik, hogy gond lehet az új elnök és alelnök megválasztásával. Május 12-én lesz az a tisztújítás, amely erről dönt. 

Hivatalos elnökjelölt az lehet, akit az alapszervezetek legalább húsz százaléka támogat. Az alelnökjelöltséghez pedig tízszázalékos a küszöb az alapszabály szerint. Vona Gábor akaratának a folytatását a Sneider-Gyöngyösi elnök-alelnök páros képviseli majd a választáson. Vele szemben pedig a Toroczkai-Dúró páros indulása tűnik egyre inkább realitásnak, miután a Jobbik tizenegy megyéért felelős regionális igazgatói­nak Merre tovább, Jobbik? címmel a közösségi médiában megjelent kiáltványa konkrét javaslatot is tett erre.

A szerzők azt állítják, hogy a tagok visszajelzései alapján a Sneider-Gyöngyösi párost és Toroczkai Lászlót önmagában csak a tagság egy része tudja követni. Szerintük a legszélesebb támogatottságot úgy tudhatná maga mögött a megújuló elnökség, ha Toroczkai László mellett Novák Előd felesége, Dúró Dóra vállalná az elnökhelyettesi feladatokat.

Vona Gábor állítólag "tanácsadóként" tovább maradna a pártban. Hogy az elnökségről való lemondása óta miből él, arról továbbra sincs hír.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére