Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Jobbik sikerről beszél, a számok szerint viszont vesztettek

Forisek Ádám

2019.10.18. 14:38

A Jobbik a már megszokott arroganciával ünnepelte a vasárnapi választást, a szépséghiba azonban az, hogy a párt öt évvel ezelőtt háromszor annyi szavazatot kapott, mint október 13-án. Ez csak az egyik tényező, amiért a pártnak igazából nincs oka örülni.

A Jobbik alternatív valóságmagyarázását nem kell bemutatni. Az EP-választás előtt még legerősebb ellenzéki pártként hivatkoztak magukra, majd a gyomrosként ható hatszázalékos eredmény után szinte azonnal azt kezdték hirdetni, hogy a párt megmaradása már önmagában csoda.

Az október 13-i választások után aztán ismét szemtanúi lehettünk egy villámgyors üzenetváltásnak, körülbelül olyan passzusokkal, mint „A Jobbik felállt a padlóról”, „Megpróbáltak eltemetni minket, nem sikerült”. Ezek az üzenetek talán akkor még érthetőek is lennének, ha amúgy a sikerkommunikáció mögött nem húzódnának meg kétségbeejtő számok a párt számára.

A Jobbik az EP-választáson 220 184 ezer szavazattal 6,3 százalékot ért el. Sneider Tamás szavai szerint a múlt vasárnapi választáson kétszer annyi voksot kaptak, mint májusban, azaz mintegy 440 ezret. Azonban 2014-ben – amikor ráadásul a Jobbik önállóan mérette meg magát – összesen 1,2 millió szavazatot kapott, azaz háromszor annyit, mint október 13-án – olvasható a Magyar Nemzet összesítésében.

Ezek mellett a Jobbik öt éve 14 polgármesteri mandátumot vitt, míg idén mindössze nyolcat, és azokat is csak a balliberális összefogás révén. Az önállóan indított közel harminc polgármesterjelölt közül egy sem tudott nyerni most vasárnap. Megyei közgyűlésekben 2014-ben 81 mandátumhoz jutott a párt, idén 52 helyet nyert el. Összességében 410 mandátumot szerzett a Jobbik idén, ez öt évvel ezelőtt jóval több, 468 volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére