Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zürichhel és Dubajjal tartja a lépést Debrecen

888.hu

2021.03.01. 17:10

Debrecen végre a nemzetközi palettán is elfoglalta az őt megillető helyet. Magyarország második legnagyobb városa felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak top 10-es listájára.

Debrecen városa kimagasló eredményt ért el a világszerte elismert, nemzetközi gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó lap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az FDI Intelligence globális felmérésén, és felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak top 10-es listájára. Az elismerés egy lapon említi városunkat a példaképpel, New Yorkkal, illetve Berlinnel, ahol a Tesla a világ legkorszerűbb elektromosautó-gyártó üzemét építi. Az alábbi globális top 10-es lista önmagáért beszél – a New York-i Times Square-től a debreceni Kossuth térig terjed – számolt be az Origo.

Emellett Debrecen saját kategóriájában, a kis és közepes városok között globálisan a top 5-be kerülve a negyedik legjobb befektetésösztönzési célpontként került ki a megmérettetésből, így olyan városokkal szerepel egy lapon, mint Zurich vagy Manama, Bahrein fővárosa.

Tovább erősítve a kelet-közép-európai régió „befektetési bajnoka” címét, a város kidolgozta a „Debrecen 2030” stratégiát, amely egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program. Olyan XXI. századi, nagy volumenű infrastruktúra-fejlesztési projekteket tartalmaz, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése,
ezáltal kapacitásának és utasforgalmának 2-3 millió főre való növelése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a Déli Ipari Park meglévő infrastruktúrájának és közműkapacitásainak további bővítése, az épülő BMW-gyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténerterminált – írja a lap.

A 2015-ös alapítás óta az EDC Debrecen sikeresen közreműködött számos külföldi beruházásban és újrabefektetésben, valamint jelenleg is számos tárgyalást folytat potenciális befektetőkkel. Debrecen teljes körű szolgáltatást nyújt a befektető cégek számára a teljes beruházási időszak alatt, a helyszín kiválasztásától a befektetési projekt megvalósításán át az újrabefektetésekig, valamint a helyi beszállítók megtalálásáig. Ennek a folyamatnak kiemelkedő bizonyítéka a BMW 400 hektáron megvalósuló autóipari fejlesztése Debrecenben, amely a 2018-as év legnagyobb értékű beruházása volt Európában. Ennek eredményeként az autóipar szerepe tovább erősödik a városban.

2020-ban összesen 221 millió euró összegű beruházás érkezett Debrecenbe, mellyel 566 új munkahely létesül. A két legnagyobb beruházást a kínai SemCorp-csoport és a svájci Sensirion valósítja meg. A SemCorp-csoport a debreceni Déli Ipari Parkban kezdte meg első Kínán kívüli gyárának építését, 180 millió euró értékben, amivel 440 új munkahelyet teremt a városban. A lítium-ionos akkumulátorok elválasztófóliájának gyártásával foglalkozó vállalat beruházása az eddigi legnagyobb kínai zöldmezős beruházás Magyarországon. Emellett a Sensirion (50 munkahely, 8,8 millió euró értékben) is bejelentette, hogy új szenzorgyártó üzemét Debrecenben hozza létre. 2020-ban többek között még az alábbi új beruházásokat jelentették be:

• Az IT iparágban működő, piacvezető 4iG az Agora irodaházban hozta létre új irodaját, 20 munkahelyet teremtve a városban.
• A magyar tulajdonú logisztikai BHS Trans Kft. a Déli Ipari Parkban építi fel új logisztikai központját, 7,8 millió euró értékben, 56 foglalkoztatott alkalmazása mellett.
• A Hajdúhús 2000 Kft. 1,6 millió euró értékben valósít meg húsipari fejlesztést, valamint a Bumet 1,5 millió euró értékben újra befektet Debrecenben.
• A piacvezető mélyépítési tevékenységet végző HBM Kft., illetve Magyarország egyik vezető mérnök irodája a CÉH Zrt. is létrehoz egy helyi irodát.

A német tulajdonú, jármű-elektronikai alkatrészeket gyártó Vitesco (450 munkahely, 100 millió euró értékben), illetve az ital-gyártósorokat előállító Krones (650 munkahely, 52 millió euró értékben) az előző évben kezdte meg működését a debreceni Déli Ipari Parkban. 2016-ban az amerikai elektronikai termékeket gyártó NI (200+ munkahely, 18 millió euró értékben), illetve a német autóipari beszállító Schaeffler (500+ munkahely, 80 millió euró értékben) döntött úgy, hogy újra befektet Debrecenben.

Debrecen városa 125 500 négyzetméteres, minden igényt kielégítő irodaállománnyal rendelkezik, amely számos nemzetközi vállalatnak ad otthont az IT iparágtól a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül egészen a magas hozzáadott értékű mérnöki tevékenységekkel foglalkozó vállalatokig, amilyen a T-Systems, a Deutsche Telekom IT Solutions, a Flowserve, a British Telecom, a Capgemini és a Diehl Aviation. Emellett két magas presztízsű nemzetközi Big Four cég, az EY és a Deloitte kezdte meg tevékenységét a közelmúltban.

Az üzleti szolgáltatószektor jelenleg összesen 4700 alkalmazottat foglalkoztat a városban. A város oktatási rendszerének munkaerőpiaci igényeknek megfelelő átalakítását célzó 108 millió eurós kormányrendelet elősegíti, hogy 2030-ra a jelenlegi 74 000-ről 100 000-re emelkedjen a diákok száma, elsősorban a mérnöki és a közgazdasági területen, szakmai és egyetemi képzésben egyaránt. A Debreceni Egyetem 32 000 fős hallgatói bázisa készen áll kielégíteni a cégek által támasztott magas szakmai és nyelvi követelményeket. A cégek számára hosszú távú stratégiai együttműködés létesítésére van lehetőség a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal. A 2019 szeptemberében kapuit megnyitó Debreceni Nemzetközi Iskola teljes körű oktatási programot kínál angolul. Ezenfelül lefektették a Deutsche Schule rendszer alapjait, mely várhatóan 2022 őszén kezdi meg működését.

A lap beszámolt arról, hogy az elmúlt években is számos neves nemzetközi díjat nyert el a város: 2017-ben a Világbank is úgy találta, hogy 22 kelet-közép-európai város közül Debrecen kínálja a legkedvezőbb üzleti környezetet: a város 5-ből 2 kategóriában is a legjobb helyezést érte el, emellett elnyerte a CEE Shared Services & Outsourcing Awards „Év feltörekvő városa” címét. Debrecen a Financial Times az FDI Intelligence divíziójának európai felmérésén 2018/19-ben a kisvárosok legjobb befektetésösztönzési stratégia kategóriájában első, még 2020/21-ben második helyezést ért el. Debrecen mellett 2020/21-ben díjazták az észak-alföldi régiót is, mely a közepes méretű régiók versenyében a harmadik helyen végzett a költséghatékonyság tekintetében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére