Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zsidó Világkongresszus: a Jobbik még mindig antiszemita

Nagy Gábor

2019.02.11. 19:15

Megdöbbent a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder azon, hogy Magyarországon a baloldal képes lenne összefogni a szélsõjobboldallal.

Közleményt adott ki hétfőn a WJC elnöke, Ronald S. Lauder, aki egyáltalán nem vádolható Orbán iránti szimpátiával. Mint írta: megdöbbent azon, hogy Magyarországon az ellenzék kész összefogni a szélsőjobboldali Jobbikkal.

Az elmúlt hónapokban több olyan, jelentős beszámolót is olvastam, melyek arról szóltak, hogy az ellenzéki pártok Magyarországon hajlandóak lennének összefogni a szélsőséges Jobbikkal. Nemrégiben Magyarországra utaztam, hogy magam is utánajárjak a híreszteléseknek, és megdöbbentem, hogy igaznak bizonyultak a sajtóhírek”

– írta a WJC elnöke. Ronald S. Lauder közleményében emlékeztetett: pár évvel ezelőtt a Jobbik még nyíltan alkalmazta az antiszemita, rasszista, xenofób retorikát és ideológiát.

A párttagoktól, vezetőktől azóta is kerülnek elő hasonló, igencsak megkérdőjelezhető antiszemita megnyilvánulások. Mint fogalmazott:

A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak.”

A WSJ első embere szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder úgy véli, amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.

Ismert, a múlt héten Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke egy tévéműsorban azt mondta: nem tartja náci beszédnek Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselőjének azon 2012-es javaslatát, miszerint listázni kellene a zsidó származású képviselőket. A politikust a tévében korábbi kijelentéseivel szembesítették, olyanokkal, mikor még elhatárolódott a Jobbiktól, nem kívánt együttműködni velük. Pedig a pártról még ma is napvilágra kerülnek olyan képek, hangfelvételek, melyeken jobbikosok antiszemita, szélsőjobboldali megnyilvánulásai hallhatók, láthatók.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére