Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vona lemondott a határon túli magyarokról

Horváth József György

2017.07.25. 20:58

A Jobbik elnöke kilenc éven át volt stabil szereplõje az Erdélyi Magyar Ifjak táborának. Ez a folytonosság most megszakad. Erõs üzenettel bír, hogy a baloldali szavazók szerelmét keresõ Vona Gábor idén már nem megy Erdélybe, sõt, a Jobbik ifjúsági szervezete is kiszállt az EMI-tábor szervezésébõl. Szemmel láthatóan a Jobbik egyre inkább távolodik a nemzeti oldaltól.

Az elmúlt évek erdélyi utazásai után idén ismét visszatérünk a csonka országba és a magyar tenger mellett rendezzük meg eseménynaptárunk kihagyhatatlan programját, a nyári tábort"

– hangoztatja YouTube-csatornáján a Jobbik Ifjúsági Tagozata (Jobbik IT). Érdekes, mi több, meglepő ez a lépés, hiszen Vona Gábor kilenc éven át állandó szereplője volt az Erdélyi Magyar Ifjak nyári táborának, amelyet az elmúlt négy évben társszervezőként jegyzett a Jobbik ifjúsági tagozata is.

Vona a tavalyi eseményen úgy fogalmazott: "ha valaki igazán át akarja érezni, hogy egy vérből valók vagyunk, akkor az EMI-táborban a helye". Úgy tűnik a Jobbik elnöke idén ezt nem fogja átérezni. :(

Az EMI-t 2005 óta Gyergyószentmiklóson, illetve a városhoz közeli Borzonton rendezik meg. A táborban 2008 óta vállalt szerepet a Jobbik elnöke, és 2012-től a székelyföldi rendezvény keretein belül próbálta Vona lemásolni Orbán tusványosi szerepléseit. A Jobbik IT pedig hivatalos nyári táboraként hirdette az erdélyi eseményt.

A Jobbik és a határon túli magyarság kapcsolatának romlása 2014-től már több esetben érzékelhető volt. Emlékezetes, hogy a Jobbik a 2014-es parlamenti választáson a külhoniak körében jóval gyengébben szerepelt, és mindössze a határon túli magyar voksok 2,3 százalékát szerezte meg, szemben a Fidesz-KDNP 95,5 százalékos eredményével. Vona a 2014-es EMI-táborban nem is titkolta, hogy a Jobbikot támogatók alacsony százaléka elkeserítette a pártvezetést. Az már csak hab a tortán, hogy 2016 végén Vona – a parlamenti pártok elnökei közül egyedül – nem vett részt a MÁÉRT-on, azaz a Magyar Állandó Értekezleten, mely az egyik legnagyobb egységesítő fóruma a határon túli és az anyaországi magyarságnak.

Ezeken felül a határon túli magyarságtól való elfordulás jele még, hogy a Jobbik béruniós kezdeményezése kapcsán a Kárpát-medencében több országban nem határon túli magyar, hanem román, illetve horvát személyekkel, illetve szervezetekkel lépett szövetségre.

Az elmúlt egy évben már többször nyíltan kritizálta Vonát és a Jobbikot a 2016-ban még az EMI-táborban Vonával beszélgető Borbély Zsolt Attila, erdélyi politológus is. Borbély nem értett egyet azzal, hogy a Jobbik gyakorlatilag demobilizált a 2016-os kvótanépszavazáson, majd nem szavazta meg a kvótaellenes alaptörvény-módosítást se.

A politológus nettó nemzetárulásnak minősítette a párt Soros melletti kiállását.

A Vonát érő határon túli kritikákat azonban nem hagyhatta szó nélkül a Jobbik-elnök keresztfia, Szotyori-Lázár Zoltán sem. A hírhedt jobbikos "néppártosodás" élharcosa posztjában azt írta, hogy "...az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt... Kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani – hogy nem érdemelték meg. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság."

A Vona bizalmi köréhez tartozó politikus utólag elnézést kért mondataiért, de ez sem állíthatta meg a Jobbikot a lejtőn. Az egykor magát nemzetinek valló párt és a határon túli magyarok közötti szakadék azóta is csak egyre szélesedik és mélyül.

Ezért Vona idén már el sem megy előadást tartani az EMI-táborba. Nem kell emiatt szomorkodni, hiszen helyette olyan előadók lesznek, mint Bayer Zsolt, vagy Wittner Mária.

Mindeközben az elárvult Jobbik Ifjúsági Tagozat július utolsó napjaira Keszthelyre szervezte meg idei táborát, ahol a Vona beszédét követő napon közhelyez majd egy nagyot az egykor SZDSZ-es, jelenleg Simicskához húzó információbróker, Török Gábor is.

A Jobbik IT rendezvényé iránt igencsak visszaesett az érdeklődés: eddig csak százharminc egy-néhányan jelölték vissza az eseményt. Ezzel szemben, az EMI-tábornak nem kell az alacsony részvétel miatt aggódnia. Ott minden évben megfordul pár ezer fiatal.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére