Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszaszáll a turul a Gellért-hegyre

Pörge Béla

2016.12.14. 06:59

Másfél évvel ezelõtt egy viharban sérült meg a szobor, a legfrissebb információk szerint tavasszal térhet vissza a helyére.

A szobor a hegy északkeleti oldalán állt, az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a vízeséshez vezető lépcső mellett. Mindkét oldalon egy-egy turulszobor állt, a tavalyi viharban az egyik megsérült és leesett a helyéről. Az eset során szerencsére nem sérült meg senki.

A vihar után az FKF elszállította a helyszínről az alkotást, azóta nem lehetett tudni a sorsáról. Mint kiderült, a Budapest Közút Zrt. bő egy hete, december elején vette át a szobrot az FKF-től. A Magyar Idők kérdésére a Budapest Közút elmondta:

a tervek szerint a szobor tavasszal eredeti fényében kerül vissza a helyére.

A szobrot egy restaurátor állítja helyre. Az elsődleges vizsgálatok szerint a turult az oszlophoz rögzítő fémszerkezet korróziója miatt sodorta le a tavaly július 25-i orkán erejű szél. Emiatt a másik oszlopfőn álló alkotást és annak bekötési pontjait is megvizsgálják, és ha kell, kijavítják a szakemberek. A Budapest Közút részéről hozzátették, a több mint 110 éves szobrok ugyan kívülről rendben lévőnek tűnnek, de a belsejükben lévő szerkezeti elemeken már jól látszik az eltelt idő.

A két szobor több mint 110 éve, 1904 óta áll a Gellért-hegyre vezető lépcső két oldalán. Alkotójuk Krisztián Sándor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére