Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világszínvonal Lukácsházán: sok milliárd üvegcse várja a vakcinát

888.hu

2020.09.29. 09:00

A magyar kormány támogatásával bővíti lukácsházi üzemét az ampulla- és üvegcsegyártásban élvonalban szereplő SCHOTT Hungary Kft. Az ott készülő üvegcsék a vakcina tárolásához kellenek majd.

A Magyar Hírlap beszámolt róla, hogy mivel a koronavírus-vakcina csomagolása során szó szerint sok milliárd üvegcsére lesz szükség, nem mindegy, mennyi idő alatt állítható elő a szükséges mennyiség. Ha kifejlesztik a Covid-19 elleni védőoltást, akkor a szűk keresztmetszet nemcsak a gyógyszergyártás, hanem a vakcina tárolására szolgáló üvegcsék előállításában is jelentkezhet – mondta Galavics Szilárd.

A hatszáz embert foglalkoztató SCHOTT Hungary Kft. lukácsházi üzemének termelési vezetője kifejtette, hogy bár már több mint száz esztendeje ismerjük a műanyagot, a gyógyszerek számára még ma is a legmegbízhatóbb tárolóeszköz az üveg. A gyógyszergyárak az injektálható hatóanyagokat hagyományosan ampullába és úgynevezett üvegcsébe töltik.

A világ egyik legnagyobb, hazánkban található üzemének éves kapacitása több milliárd ampulla és üvegcse.

„Ez azt jelenti, hogy az Európai Unión belül minden család évente átlagosan húsz termékünkkel találkozik” – tette hozzá. A kormány technológiaintenzív egyedi támogatásával még

messze a koronavírus-járvány kitörése előtt hozzáfogtak a gyártókapacitás bővítéséhez,

és már megkezdődött az új generációs, világszínvonalú gyártósor telepítése. Ezzel a beruházással jelentősen növekszik az üvegcsegyártási teljesítmény. Galavics Szilárd beszélt arról is, hogy az üveg alapanyagául szolgáló speciális, magas minőségű kvarchomokból nincs hiány, a német anyacég kellő mennyiségben képes termelni az ampullák alapanyagaként szolgáló csöveket. A speciális gyártósorok igen bonyolultak, összetettek, a működtetésük nem hétköznapi folyamat. Az üvegcse- és ampullakészítés során ugyanis minden egyes részfolyamatot különleges kamerák és érzékelők tucatjai figyelik, és a legkisebb eltérés esetén is riasztják a szakembereket.

A még üres ampullákba és üvegcsékbe a gyógyszerüzemek töltik bele a hatóanyagot, és bár ez előtt mindegyiket egyesével kimossák és fertőtlenítik, a tisztasági követelmények Lukácsházán is igen magasak.

Az üzem négy műszakban dolgozik, csak a nemzeti ünnepeken, karácsony és újév között, valamint nyáron állnak le néhány napos karbantartásra. A termelési vezető hozzátette, Lukácsháza az ország létfontosságú stratégiai üzeme, így a veszélyhelyzet ideje alatt a honvédelmi irányító törzs is a segítségükre volt a zavartalan működés biztosításának érdekében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Megfigyelő léggömböt észleltek az USA légtere fölött, elhalasztja kínai útját Antony Blinken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére