Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világhírű hálózatkutató: „Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot”

888.hu

2020.03.15. 19:01

Barabási Albert-László, a bostoni Network Science fizikusa, világhírű hálózatkutató egy Facebook-posztjában osztotta meg előrejelzéseit a koronavírusról.

Barabási szerint a következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté fog válni.

Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem

– írja mai napon megosztott Facebook-posztjában.

A világhírű fizikus, hálózatkutató ennek ellenére nagyon aggódik a vírus miatt, annyira, hogy elkerülhetetlennek tartja azt is, hogy két hónapra lezárják a világot.

Barabási írása szerint a laborban, ahol dolgozik már február óta tudják, hogy március közepén le fog állni a világ. Sok barátjának említette is ezt már hetekkel ezelőtt, de ő sem tudja pontosan meghatározni, hogy mit is jelent majd ez. Ahogy írja:

Most már kezdjük látni – nehéz két hónap lesz, és a java még hátravan

 

Barabási kollégái a hálózatelmélet segítségével évek óta pontosan meg tudja jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Követték a Zikát, az Ebolát, és most épp a koronavírus van soron. A fizikus szerint a koronavírus egy hálózati probléma, így hálózati módszertanra van szükség ahhoz is, hogy terjedését megjósolják és kontrollálják.

Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani. Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zárnak be. Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus

– írja posztjában.

Barabási szerint azon a ponton már túl vagyunk, hogy karanténok bevezetésével megfékezzék a koronavírus terjedését, ez a vírus ugyanis túlságosan is fertőző és túl elterjedt, ráadásul oltás sincs ellene. Mégis fontosnak tartja, hogy „benyomjuk a társadalmi fékeket”, például az iskolák bezárásával. Ez az egyetlen módja annak, hogy lassítsák a vírus terjedését.

Barabási szerint a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül.

Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ – gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne

Barabási szerint nem jó stratégia az influenzához hasonlítani a koronavírust. Az influenza ugyanis nem fertőz olyan mértékben, mint a koronavírus, az elérhető oltások pedig immunissá is teszik a kórral szemben a lakosság nagy részét. A koronavírus viszont akadály nélkül tud fertőzni, és nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében.

Barabási leginkább az idősek miatt aggódik. Szerinte mindenki, akinek idős vagy beteg van a családjában, szomszédjában, házában, felelősséggel tartozik irántuk: fontosnak tartja, hogy tájékoztassuk idős rokonainkat a vírus természetéről és gondoskodjunk róla, hogy legyen számukra elég elérhető élelmiszer, hogy ne kelljen közösségbe menniük.

Barabási arra is felhívja a figyelmet, hogy most mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy ne váljon vírusterjesztővé, a hirtelen sok beteg ugyanis leterhelné az egészségügyet, aminek további, beláthatatlan következményei lennének.

Ha most mindnyájan komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük, hogy egyszerre legyünk betegek. Így maradhat ellátás és oxigén azok számára, akiknél súlyossá válik a fertőzés.

Barabási szerint, ha nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére