Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Íme a jövő: a vertikális farm

888.hu

2021.05.06. 19:00

Az a célunk, hogy Magyarország ismét a világ ötödik legjobb agrárkutató országa közé kerüljön. A cél elérésében mérföldkőhöz érkeztünk a Tungsram Group vertikális farmjának átadásával – írta csütörtökön György László a Facebookon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a bejegyzésében azt is leírta, hogy mindez miért fontos.

Részt vehetünk a világ egyik legégetőbb kihívásának megoldásában

- ismertette.

2050-re 9,8 milliárdan fogunk élni a bolygón, az emberek több mint kétharmada ráadásul városi környezetben. A Föld népességének élelmiszerigénye hetven százalékkal lesz több a mainál. A vertikális farm segítségével – bár sci-finek tűnhet – arról van szó, hogy a legjobb évjáratok éghajlati viszonyait tudjuk reprodukálni. Megkóstoltam, és a vertikális farmon készült szamóca valóban ízletes, a wasabi pedig mar, mint a mustár – írta az államtitkár.

György László hozzátette: a vertikális farmokkal a termesztés vízigénye 95-98 százalékkal kisebb, mint a szántóföldi termesztés esetén.

Egy kilogramm salátához 250 liter helyett 1,2 liter vízre van szükség.

Hogy ez mennyire forradalmi, azt úgy érthetjük meg, ha tudjuk, hogy a bolygónkon a vízfelhasználás hetven százaléka jelenleg a mezőgazdasághoz kötődik. A vertikális farmokon nem használnak növényvédő szereket sem, vagyis a környezetet ezzel sem terheljük. Ráadásul a vertikális farmok közel telepíthetők azokhoz a városokhoz, amelyek környezetében kevés a termőföld. Ezáltal nemcsak a termőföld igénybevétele csökkenthető, hanem az élelmiszer szállításával kapcsolatos légszennyezés, károsanyag-kibocsátás is – olvasható a bejegyzésben.

György László közölte azt is, hogy a Tungsram vertikális farmja – a légkondicionáló berendezés kivételével – száz százalékban magyar fejlesztés, amellyel a cég egy 2200 milliárd dolláros piacra tud belépni, amely piac az előttünk álló húsz évben ezermilliárd dollárral bővül.

A piac növekedése közel hatszorosa annak, amit mi magyarok egy év alatt megtermelünk. Vagyis a fejlesztés óriási kitörési lehetőség nemcsak a Tungsram, hanem hazánk számára is. Az 575 millió forintos fejlesztést azért támogattuk 250 millió forinttal, mert hiszünk abban, hogy így lesz a jövő magyar, high-tech és zöld! – tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére