Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Városháza-ügy: testre szabott pályázatok, tízszázalékos jutalék

888.hu

2021.11.26. 10:02

Minden eddiginél megdöbbentőbb hangfelvételt juttatott el ma reggel az Origo szerkesztőségéhez Anonymus. A hanganyag gyakorlatilag teljesen feltárja a városházi jutalékos rendszer működését. A korrupciós modell központi szereplője Berki Zsolt, aki komoly hatalommal felruházva intézi a főváros sötét ingatlanügyleteit. Amíg a rendőrség hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és befolyással üzérkedés miatt nyomoz, a maffiamódszerekkel dolgozó résztvevők kétségbeesetten próbálják eltüntetni a nyomokat.

 

Az Origo azt írja, az Anonymus által most elküldött felvételen Gansperger Gyula mellett a baloldali üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve a fővárosi ingatlanok – beleértve a Városházát is – iránt érdeklődő befektető hangja hallható.

Az egyeztetés résztvevői elmondják, hogy – a fővárosi önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező – Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett jutalékos rendszernek. Berkiről Gansperger és Bodnár is számtalan értékes információt oszt meg a befektetők részéről jelen lévő férfival. Érdemes a párbeszédet szó szerint idézni, hiszen a tartalmi elemeken túl a társalgás stílusa is lényeges a fővárosban uralkodó állapotok megértéséhez.

Gansperger: A faszi (vagyis Berki Zsolt) úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató.

Befektető: Ez a Zsolt?

Gansperger: Igen. Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És b*szd meg, jött. (...) Van egy kis hölgy, (...) aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van. (...) Minden, amit akartam, mindenben segített.

Befektető: Ekkora ember ez a Berki Zsolt?

Gansperger: Hát most mit csináljak?

Befektető: Semmit.

Bodnár: Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi.

Gansperger: És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt: Jó lesz nekem? Mondtam: Jó. (...) Nem volt egy bonyolult dolog. (...) De akkor is. Lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget. De nem volt semmi ilyen, érted.

Befektető: De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol?

Bodnár: Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.

Befektető: És kezet fogott vele...

Bodnár: Nemcsak hogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.

Befektető: Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése.

Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Bartscsal.

Befektető: Úristen.

Az Origo szerint nem csoda a befektetők részéről jelen lévő férfi megrökönyödése, hiszen az elmondottakból tulajdonképpen az derül ki, hogy a hivatali pozíciók nélküli Berki Zsolt hatalma nagyobb, mint a fővárosi vagyonkezelő elnök-vezérigazgatójáé.

A portál felidézi, hogy az eddig nyilvánosságra került felvételekből, illetve a sajtóban korábban megjelent hírekből mit lehet tudni Berki Zsoltról. Először is Berki Zsoltnak van egy Berki József nevű testvére, aki a néhai Kiss Péter szocialista miniszter közvetlen környezetében ténykedett. Éppen akkor, amikor Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes a miniszter titkárságát vezette. Innen tehát a baloldali beágyazottság. Így került a Berki család – Gansperger szavait idézve – a buliba. Az kiderült, hogy Berki Zsolt már évek óta tevőlegesen is részt vesz a főváros értékes ingatlanjainak adásvételében. Tény az is, hogy Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízási szerződést kötött a Városháza eladására a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel. A cég sokak számára azért lehet ismerős, mert ez a társaság értékesítette az MSZP egykori Köztársaság téri pártszékházát.

Az egyeztetés résztvevői igen fontos információkat osztottak meg egymással arról, hogy a fővárosban valójában milyen körülmények között zajlanak a pályázati kiírások.

Gansperger: Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába.

Befektető: De hogy?

Bodnár: Tehát az a lényeg, hogy (...) rátok lesz kiírva a pályázat, testre szabottan.

Befektető: Ez benne van az árban?

Bodnár: Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes és nagyon brutális, így fogalmazott, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak.

Befektető: Komolyan? Ez jól hangzik.

Bodnár: Komolyan. Ez van benne. Ez is benne van.

De itt még nem ért véget a pályázati kiírással kapcsolatos műhelytitkok megvitatása, hiszen a befektetőket képviselő férfi megemlített egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlant. A beszélgetésnek ez a része azért rendkívül fontos, mert megtudhatjuk, hogy mekkora az egyeztetéseken csak jutalékként emlegetett pénzösszeg.

Befektető: De a Rimaszombat 2.-ről nem beszéltünk, hogy most mennyi lenne az ára?!

Bodnár: Jelen pillanatban 5,2 milliárd forint. Így, ahogy van. De le tud menni 5 milliárdig.

Befektető: Igen?

Bodnár: És ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni.

Befektető: Ugyanezzel a konstrukcióval?

Bodnár: Ugyanezzel a konstrukcióval.

Befektető: És az ár az mi? Nem tudod?

Bodnár: Hát, jelen pillanatban 5,2.

Befektető: De úgy?!

Bodnár: Durván 8-10 százaléka a dolognak.

Befektető: Tehát minél nagyobb az izé, gondolom, annál kisebb a százalék.

Bodnár: Tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg.

Gansperger Gyula és Berki Zsolt visszatérő szereplője a Városháza tervezett eladásáról szóló üzleti egyeztetéseknek, amelyeknek egyes részleteit az álarcos alak jóvoltából a közvélemény az elmúlt hetekben már megismerhette.

Berki Zsolt kilétéről fentebb már említést tettünk, de lényeges, hogy Gansperger Gyula személyéről is ejtsünk néhány szót. A baloldali üzletemberről Bajnai Gordon jellemzését érdemes felidézni, aki egy nemrég nyilvánosságra került felvételen arról beszélt, hogy kettőjük kapcsolata sokszor több mint barátság, hiszen a volt harcostárssal együtt küzdöttek a barikádokon. Gansperger pedig egy másik felvételen éppen azt fejtegette, hogy Berki Zsoltot azt követően ismerte meg, hogy a Bajnai Gordon által támogatott Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották. Gansperger azt is elárulta, hogy egy XXII. kerületi telket korábban Berki közreműködésével szerzett meg a fővárostól, amiért több millió forintos „jutalékot” fizetett.

A Városháza-gate kirobbanása óta egyértelműen kiderült, hogy – bár Karácsonyék tagadták – volt szándék a több tízmilliárd forintot érő Városháza eladására, amivel összefüggésben előrehaladott tárgyalások zajlottak. Ez év májusában volt olyan egyeztetés, amelyen a fővárosi vagyonkezelő vezetője is részt vett, és részletesen beszámolt arról, miképpen szeretnék értékesíteni a 4,7 hektáros terület nagy részét. A tárgyalásokon elhangzott az is, hogy Berki Zsolt és Kiss Ambrus részesül a jutalékokból, ám Tordai Csaba „nem pénzezik”, ellenben Karácsony Gergely jogi főtanácsadója „láttamoz” minden szerződést. Tordai és Kiss együttes feladata továbbá, hogy meghiúsítsák azokat a kísérleteket, amelyek megakasztanák az ingatlanügyeket. Tordairól egyébként azt is érdemes tudni, hogy Bajnai Gordon államtitkára volt.

A nyilvánosságra került hangfelvételek nyomán a rendőrségre több feljelentés érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A Mediworks Hírcentruma eközben úgy értesült, hogy a „jutalékos” rendszer működtetői komoly takarításba kezdtek, vagyis lázasan próbálják eltüntetni azokat a dokumentumokat, amelyek a visszaéléseket bizonyíthatnák.

A főváros vezetése egyébként szerdán – a Fidesz követelésére – döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely Karácsony szavai szerint olyan ügyet vizsgál, amely meg sem történt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Érdeklődés hiányában elmarad a mai momentumos tüntetés

Érdeklődés hiányában elmarad a mai momentumos tüntetés

Helyette inkább tartottak egy kis rögtönzött sajtótájékoztatót. Hiába, régen volt már 2017, már nem menő a fővárosi fiataloknak a lilákhoz csatlakozni.

Nem egy ukránt, hanem egy oroszt választottak meg a nemzetközi sakkszervezet élére

Arkagyij Dvorkovics orosz sakkmestert egy személyben hibáztatja az ukrán ellenfele „Oroszország háborús gépezetének felépítéséért”.

Zelenszkij felelősségre fogja vonni mindazokat, akik segítik a megszállókat

Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette ki vasárnap az ukrán elnök.

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Ha Szentpéteri Nagy Richárd politológus és Bánó András, a harminc évvel ezelőtti rossz emlékű „Egyenleg-ügy” főszereplője valamilyen módon Orbán Viktorról beszélget a nyilvánosság előtt, abban biztosak lehetünk, hogy a magyar miniszterelnök abból jól nem jön ki.

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére