Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Városháza-gate: így működik a fővárosi jutalékos rendszer

888.hu

2021.11.24. 10:04

A Városházán működő jutalékos rendszerből két személyhez bizonyosan vándorol pénz – legalábbis ez derült ki a Városháza-gate-ben eddig nyilvánosságra került hangfelvételekből. Az egyik érintett Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, a másik pedig Berki Zsolt, akit a fővárosi vagyonkezelőt vezető Barts Balázs bizalmasának tartanak. De vegyük sorra, hogy a tényekből és a szóban forgó hanganyagokból mit lehet megtudni a jutalékos szisztémáról! – írja a Magyar Nemzet.

 

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy Berki Zsolt nevét először az Index hozta összefüggésbe a Városháza tervezett eladásának ügyével. A lap birtokába jutott szerződés szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy találjon vevőt a Városháza majdnem öthektáros ingatlanára.

Berki Zsolt tevékenységéről az Anonymus által nyilvánosságra hozott egyik felvételen Gansperger Gyula beszélt részletesen. A baloldali üzletember így fogalmazott: „Ez most volt már. [...] Megválasztották Karácsonyt 2019 októberé­ben, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal [...], és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. [...]

Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz.

[...] Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. [...] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a fővárosi önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. [...] Én kifizettem a Zsoltit.”

A lap azt írja, hogy Gansperger egy másik alkalommal még részletesebben ismertette a jutalékos rendszert, Berki neve ekkor is többször elhangzott. „Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol” – kezdett bele Gansperger, majd kitért rá, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban”. Berki Józsi – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt.

Gansperger folytatta, s immár Tordai Csabát, a főpolgármester jogi főtanácsadóját is szóba hozta. „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebben a jutalékos rendszerben. Legalábbis...” – mondta Gansperger, majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. [...] Az csak a Kiss Ambrus felé van.” A baloldali üzletember megemlítette azt is:

Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga […], hogy lerendezzék.”

Bár a hangfelvételek szerint Tordai Csaba nem pénzezik, vagyis hozzá nem jutnak összegek, a szerepe mégis igencsak fontos. Gansperger Gyula ezt egy helyütt ekképpen magyarázta el beszélgetőpartnerének:

Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.”

Tordai szerepéről Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett.

„Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik” – mondta az exkormányfő.

A hangfelvételek szerint fontos szereplője a rendszernek Barts Balázs, a vagyonkezelő vezetője. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. [...] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi.”

A kiszivárgott felvételek alapján tehát a fővárosi feladatmegosztás úgy írható le, hogy Tordai Csaba jóváhagyatja a vezetőkkel a szerződéseket, Kiss Ambrus elhárítja az akadályokat, Barts Balázs végrehajtja a döntést, Berki Zsolt pedig kapja és viszi a pénzt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére