Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Várhelyi Olivér: Az EU elvárja, hogy Ukrajna megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat

888 - MTI

2021.02.12. 07:00

Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségeket megillető jogok tiszteletben tartását, és a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős európai uniós biztos az EU–Ukrajna Társulási Tanács csütörtöki eszmecseréjét követő sajtótájékoztatón.

 

Várhelyi Olivér elmondta, hogy az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől, amelynek kidolgozása még folyamatban van, az EU elvárja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat. Hozzátette: ami a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket illeti, az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

Az ukrán miniszterelnöktől, Denisz Smihaltól megerősítést kaptam arra, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett”

– szögezte le.

A magyar EU-biztos hangsúlyozta: az unió 119 millió euró támogatásban részesítette a kelet-európai országot a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében, és további 1,2 milliárd euró makroszintű pénzügyi segélyt utalnak ki Ukrajnának a gazdaság helyreállítása céljából. Az ország további 40 millió euró segítséget kap a vakcinakampányok, oltásprogramok kidolgozására és az azokhoz szükséges felszerelések megvásárlására. Ezenkívül a Covax nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül nemsokára 117 ezer adag oltóanyag érkezik az országba.

Várhelyi Olivér kiemelte, hogy

Ukrajna sokat tett a reformok területén, azonban további erőfeszítések szükségeltetnek a korrupció elleni küzdelemhez, valamint az igazságügyi és más állami intézmények átalakításához.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére