Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit kapta idén „Az értékek megőrzője” díjat

888 - MTI

2020.11.29. 18:05

Az igazságügyi minisztert vasárnap Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal tüntették ki, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter.

A köszöntőbeszédben kiemelték:

Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként Varga Judit „sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel–magyar barátságot”.

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta: Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyarok számára az a példakép, aki a XX. század viszontagságos történelmének kihívásaira „egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ”. A lengyel–magyar barátságnak ez a „legendás apostola” egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt a fasiszta és a kommunista rendszerrel. „Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket” – utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án hunyt el, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.

A politikus kijelentette: hiszi, hogy

a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban,

annak, amiben „mindannyian hiszünk: egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek”.

Az online bejelentkező Varga Judit nevében Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át a díjat. A Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak-intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda, a tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

A Do Rzeczy hetilapnak adott, vasárnap a kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is megjelent interjúban Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is kérdezték.

Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető”

– reagált a miniszter. Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról „bármikor bárkivel el lehet vitatkozni”. Ha azonban ezek a viták „a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek”, akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: „nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média” – jelentette ki.

A Do Rzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki a Felczak-intézet hírportáljának elmondta: Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van „nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral”.

Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. „Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két bátor államférfi, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény” – utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnökre és az általuk az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére