Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit heves vitában söpörte le a pályáról Donáth Annát

888.hu

2020.09.29. 22:20

A jogállamiság témájában zajlott a pengeváltás.

Az elmaradt Tranzit rendezvénysorozatra tervezett vitáját pótolta be kedd este Varga Judit igazságügyminiszter és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. A legfrissebb események során természetesen

előkerült a mai diplomáciai vihar is.

Mint ismeretes: Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke a magyarokat degradáló kijelentést tett egy lapinterjúban, válaszul Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult von der Leyenhez, arról tájékoztatta az európai bizottsági elnökét, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt

a magyar kormány felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat Jourovával.

A cseh politikus „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert, ezért Varga Judit is lemondásra szólította fel az alelnököt.

Varga Judit ezt a mai vitában úgy kommentálta, hogy mivel ő

az európai bizottság alelnöke, és így a szerződések őre, Jourová nem beszélhet ilyen hangnemben egy tagállamról és annak állampolgárairól.

Úgy fogalmazott:

ez egy olyan vörös vonal átlépése volt, amely egy nagyon határozott választ követelt. Az alelnök nem tehet ilyen értékítéletet, ilyen elfogult és abszolút sértő kijelentést

a magyar emberekről, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt tudjanak alkotni.”

Donáth Anna – aki saját pártjában a jogállamisági ügyeket viszi, így jó kapcsolatban áll Vera Jourovával – úgy reagált:

nem tartom szerencsésnek, hogy ha nem szó szerint idéznek.”

Ő úgy értelmezte Jourová szavait, hogy:

„nem illiberális demokrácia van, hanem „ill-democracy”, tehát a demokrácia állapota »beteg, beteges« ma Magyarországon”.

Földi-Kovács Andrea, a vita moderátora rögtön rákérdezett, hogy a kettő között mi a különbség, mire a liberális politikus kifejtette, hogy szerinte nem Magyarországot nevezte betegnek az alelnök, hanem a magyar demokráciát, amelyet:

illiberálisnak csúfol a kormány,

de nem illiberális dolgokról kell beszélni, hanem hogy a demokrácia állapota milyen, melyet a jogállamiság helyzetével lehet jól bemutatni.”

Varga Judit szerint

a jogállamiságnak nincs egyértelmű definiálható fogalma,

Hozzátette:
éppen a Momentumtól nem várna jogállamiságból kioktatást, hiszen ők készülnek pártszövetségbe lépni egy olyan emberrel, aki 2006-ban tényleg rendszerszintű jogállamisági problémákat okozott Magyarországon

és akkor mélyen hallgattak az európai intézmények...”

Varga Judit azzal is szembesítette Donáthot, hogy

szövetségükbe beletartozik a Jobbik is, amelynek tagjai többször nyíltan antiszemita kijelentéseket tettek.

Az igazságügyi miniszter azt firtatta,

vajon Donáth erről is szokott-e beszélgetni Vera Jourovával.

Donáth visszautasította, hogy brüsszeli érdekeket szolgálna, állítása szerint ő azért harcol, hogy a kormánnyal egyet nem értő szavazók véleményének hangot adjon.

Varga Judit azonban nekiszegezte a kérdésnek a momentumosnak, hogy

„mi az, amit egyébként képviselnek? Leültek-e egyszer a tervezőasztalhoz, megnézték-e, hogy mi a jó ennek az országnak és nem külső divatokat hoznak be a Nolimpiával, vagy mennek el éppen kampányolni romániai helyhatósági választásokra román jelölteknek – akik egyébként lerontották a magyar jelöltek esélyeit?”

A pártja politikájának ellentmondásaival szembesítve Donáth Anna egyre többet vágott Varga Judit szavába, ami sem európainak, sem jogállaminak nem tűnt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére