Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: elképesztő, hogy egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás

888.hu

2020.04.23. 10:35

Elképesztő és felháborító, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor minden ország a gazdaságát próbálja újraindítani, az emberek életének, egészségének biztosítását helyezi minden ország előtérbe, egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás – mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Varga Judit a Magyarországon bevezetett rendkívüli jogrendet ért támadásokkal kapcsolatban kiemelte: a koronavírus okozta rendkívüli időszakban minden ország rendkívüli intézkedéseket hozott az állampolgárok életének, egészségének védelme, és a járvány okozta gazdasági következmények csökkentése érdekében. Hozzátette: ebben a speciális helyzetben az Európai Unió valamennyi tagállama ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, és egymással összehasonlítható intézkedéseket hozott.

Mint mondta, szerdán az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsának ülésén az Európai Bizottság (EB) alelnöke,

Vera Jourová e fórumon is hangsúlyozta, a rendkívüli intézkedéseknek milyen elveknek kell megfelelnie, és ebbe „abszolút illeszthető a magyar koronavírus-törvény”.

Varga Judit kifejtette: a magyar szabályozás megfelel a szükségesség, az arányosság és a célhoz kötöttség elvének, hiszen a vírus káros hatásainak leküzdése és a lehető legnagyobb élet- és egészségvédelem keretének a kijelölése az elsődleges feladata. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések lehetővé teszik az alkotmányos kontroll megmaradását is, rugalmas lehetőségeket biztosítanak az Alkotmánybírságnak, hogy az továbbra is gyakorolhassa a normakontrollt. Közölte: az Európai Bizottság elvárása, hogy az Országgyűlés folyamatosan kontrollt gyakorolhasson, és ennek az elvárásnak is abszolút megfelel a magyar törvény.

Azzal kapcsolatban, hogy az EB dolgozik egy valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, Varga Judit közölte, készítettek egy minden tagállamra kiterjedő táblázatot, amelyben a rendkívüli intézkedések alkotmányos kereteit, részleteit hasonlították össze. Jelezte: van olyan tagállam, amelynél – Magyarországgal ellentétben – nincs alkotmányban rögzített lehetőség a rendkívüli jogrend bevezetésére, egyes helyeken most kellett „kitalálni” ezt, de Magyarország ezeket az országokat nem kritizálta.

Tiszteletben tartjuk, hogy egy ilyen helyzetben minden nemzet tudja, mi a legfontosabb dolog és milyen jogi keretek között kell ezeket az intézkedéseket bevezetniük – jegyezte meg.

Az igazságügyi miniszter visszautasította a kioktatást, hangozzék el vezető politikusoktól, uniós szereplőktől vagy a médiától. „Egyetlenegy cél kell, hogy lebegjen mindenki előtt, a vírus leküzdése, ehhez pedig szolidaritásra, kölcsönös segítségnyújtásra van szükség, Magyarország ebben is igyekszik példát mutatni” – szögezte le.

Varga Judit azt mondta, bár az EB vizsgálata még „előttünk van”, Didier Reynders uniós igazságügyi biztos különböző fórumokon a vizsgálat előtt aggodalmát fejezte ki a magyar helyzettel kapcsolatban.

A miniszter jelezte:

készül arra, hogy lesznek még Magyarország ellen politikavezérelt támadások, de mindenhol ott lesznek, és a jog és tények segítségével megvédik a magyar koronavírus-törvényt.

Úgy vélte, a Magyarország elleni támadások nem fognak alábbhagyni, de reméli, tényeken alapuló, jogi természetű vita is kibontakozhat.

Varga Judit szólt arról is, hogy rendre azt tapasztalják, ha van politikai többségi akarat, vajmi keveset érnek az uniós jogszabályok. Jelezte: a magyar érvelés felhívja az EU figyelmét arra, hogy az európai intézményekre is vonatkozik a jogállamiság, jogbiztonság, egyenlő elbánás, tisztességes eljárás követelménye, amit a politikai többség rendre felülír, olykor az EU intézményei sem tartják be a saját szabályaikat. Hozzátette: a kettős mérce nemcsak az egyes tagállamok megítélésénél, hanem az EU-intézmények és a tagállamok viszonyában is tetten érhető.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Videón Horthy Miklós vadászata

Videón Horthy Miklós vadászata

Magyarországon eddig ismeretlen hangosfilmek kerültek elő.

Horvátország új intézkedéseket vezet be a fertőzöttek számának meredek növekedése után

Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, így Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Az emberek munkája nélkül nem lehet sikeres a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Halimbán.

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

Klaus Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

A török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Az orosz ortodox egyház sajnákozását fejezte ki.

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

Vajon boldog lenne-e bármelyik újpesti polgár, ha megtudná, hogy az általa megválasztott országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László nem szavazott meg a városrész számára 1,1 milliárd forintot?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére