Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: A kormány elsődleges feladata a családok biztonságának megőrzése

888.hu/MTI

2022.09.29. 20:40

A kormány kiemelt feladatának tekinti a magyar emberek és családok jogainak a védelmét, az állampolgárok mint fogyasztók jogainak az érvényre juttatását, ebben pedig fontos szerepe van az alternatív vitarendezési eljárásoknak – mondta az igazságügyi miniszter az V. Alternatív Vitarendezési Konferencián.

 

A Magyar Nemzeti Bank keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület által szervezett eseményen Varga Judit hozzátette, az ellentétek feloldására sokszor a klasszikus értelemben vett bíróság igénybe vétele nélkül is sor kerülhet, például a békéltető testületi, a választott bírósági vagy akár közvetítői eljárás keretében. Ezek az eljárások pedig nem csak ösztönzőleg hatnak az önkéntes jogkövetésre, de hozzájárulnak a bíróságok tehermentesítéséhez is.

Rámutatott, az alternatív vitarendezés célja, hogy érdemi, a bírósági eljáráshoz képest gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb megoldást nyújtson a fogyasztók számára, ezzel is szélesítve a fogyasztók jogérvényesítési lehetőségeit.

Varga Judit kiemelte:

 

a viták békés rendezése, a konfliktusmentes mindennapok megteremtése nemcsak a legaktuálisabb, de a legfontosabb kormányzati és társadalmi cél is ezekben a háborús időkben.

 

Magyarország kormánya elkötelezett a béke mellett, elítélik az orosz agressziót és kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Céljuk a béke megteremtése, mert hiszik, hogy ez a magyar emberek és egész Európa érdeke is – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Kitért arra, hogy

 

az elszabadult energiaárak és a pénzromlás okozta problémák kezelése mellett a kormány elsődleges feladata a családok biztonságának megőrzése, ezért döntöttek a közelmúltban a rezsicsökkentés megvédéséről az átlagfogyasztásig és az árstopok meghosszabbításáról.

 

A fogyasztóvédelemért is felelős tárca vezetőjeként Varga Judit kifejtette, hogy a fogyasztóvédelmi politika 4 fő pillérre épült: a gyermekvédelemre, a digitális fogyasztóvédelemre, az egységes protokollok kialakításának támogatására és a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére.
Hozzátette, a fogyasztóvédelem 2023-ra szóló ellenőrzési programjának fő vezérfonalát a gyermekvédelem adja. Az intézkedés célja egyebek mellett, hogy minél több területen fel tudjanak lépni a gyermekek felé irányuló tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, valamint, hogy a gyermekeknek szánt veszélyes termékeket ki tudják vonni a forgalomból.

 

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke elmondta: a Pénzügyi Békéltető Testület elé 2011. július 1. óta több mint 57 ezer ügy került. A fogyasztók többsége pénzpiaci szolgáltatásokkal és pénzforgalommal, azaz hitellel vagy például bankszámlával kapcsolatos ügyekben fordul a szervezethez. Ezt követik a biztosításokkal összefüggő jogviták.

Úgy vélte, a peren kívüli megállapodás előnyeit a pénzügyi békéltetés több mint 11 éves működése alatt a magyar pénzügyi szektor intézményi szereplői már felismerték: az intézmények és az ügyfelek kezdeményezésére az eljárások alatt és az azokon kívül megkötött egyezségek száma évről évre nő.
Közölte, a testület 2014 óta 18 megyeszékhelyen működtet pénzügyi tanácsadói irodahálózatot, ahol ingyenesen adnak segítséget minden magyar állampolgárnak ahhoz, hogy a pénzügyi termékek közül helyesen tudjon választani.

Az MNB számos eszközzel segíti a pénzügyi fogyasztókat, hogy el tudjanak igazodni a pénzügyi piac által kínált különböző termékek és szolgáltatások területén. Példaként említette a jegybank részvételével létrehozott Pénziránytű Alapítvány tankönyveit, amelyekből a általános és középiskolások tanulhatnak a pénzügyekről.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

Tőkeprogramot indít hamarosan a kormány

A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére