Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit

888.hu, MTI

2022.10.26. 10:00

Nagyon fontos hiányt pótol az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, hiszen emlékezteti a felnövekvő generációkat arra itt is, hogy mi történt sok-sok évtizeddel ezelőtt, és hogy a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Kommunizmus Áldozatainak Múzeumában Washingtonban.

 

A tárcavezető rámutatott, hogy az emlékezéssel és folyamatos emlékeztetéssel, a történelem megismerésével nemcsak az áldozatoknak és hősöknek tartozunk, de fontos a tanulságokat is levonni a jelen számára. Hozzátette: éppen ezért nagyon fontos nemzetközi szinten is, hogy értsék, mi történt 1956-ban, és mi történt Közép-Európában.

„Rendkívül fontos kiállítás, nagyon örülök, hogy amerikai és magyar kezdeményezésre létrejött, nagyon színvonalas megoldással, interaktív módon tudja érzékeltetni a kommunizmus szörnyűségeit.”
– fogalmazott a miniszter a múzeum megtekintése után, ami Washington belvárosában a kormányzati negyedben, a Fehér Háztól néhány száz méterre működik.

Megjegyezte, hogy a Washingtonban látható kiállítás ugyanazon az elven, mint a budapesti Terror Háza mutatja be őszintén azt, hogy mi történt Közép-Európában és szerte a világban a kommunizmus címszava alatt.

Hangsúlyozta, hogy akik nem éltek a kommunizmusban, azok közül sokan és sokszor félreértelmezik azt, hiszen „teljesen más papíron olvasgatni, jó életkörülmények között a kommunizmusról, és teljesen más volt, amikor egy országnak azt sajnos a gyakorlatban is ki kellett próbálnia”.

A magyar forradalom évfordulójának alkalmából tartott panelbeszélgetésen részt vettek egykori 156-osok, akik az Egyesült Államokban találtak otthonra.
A miniszter beszélt jelenbeli párhuzamokról, amelyek megfogalmazása szerint abból az értetlenségből fakadnak, hogy Magyarország kritikusai sokszor nem ismerik a magyar és közép-európai történelmet. Mint mondta, „az összes jogállamisági vitát is érdemes lenne egy történelemórával kezdeni, hogy a partnereink értsék, milyen történelmi tapasztalatból tagadunk meg bizonyos politikai megoldásokat és módszereket, mert mi már megtanultuk, hogy azok nem vezetnek jóra”.

Megjegyezte, hogy nagyon fontos lenne ezeket a múzeumokat – mint a Washingtonban működő – Európa-szerte felállítani és emlékeztetni folyamatosan a kortársakat, hogy kik a magyarok és mit tettek a szabadságért. Rámutatott, hogy évekkel ezelőtt az Európai Parlamentben is hosszú vitát kellett folytatni annak érdekében, hogy legalább egy határozatot fogadjanak el, amely elítéli a kommunizmus bűneit.

Varga Judit Washingtonban felkeresett több, konzervatív elvek mentén működő intézményt, a tárgyalások tapasztalatait úgy foglalta össze, „jó látni, hogy szinte ugyanazok a mondatok hagyják el az amerikai partnerek száját, amelyeket mi is szoktunk mondani, a család, szuverenitás védelme a hagyományos értékek tiszteletben tartása”.

 

Ahogy a miniszter a Konzervatív Partnerség Intézetében tartott előadásán hangsúlyozta:

a konzervativizmus nem azt jelenti, hogy az ember, maradi, vagy ósdi, hanem megőrzi a múltból azt, ami értékes és adaptálja a modern kor kihívásaira.ű

 

Az utazásnak célja volt a kapcsolatépítés és tapasztalatcsere is, az amerikai konzervatív politikai közegben pedig egy optimista hangulatot érzékelt a közelgő november 8-i félidős törvényhozási választásokat megelőzően – összegezte washingtoni tárgyalásainak tapasztalatait Varga Judit igazságügyi miniszter.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Victoria Azarenka az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nemrégiben játszott mérkőzése utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét az újságírókkal szemben, amiért kérdéseket tesznek fel az eseményre szervezett oroszbarát tüntetésekről, és azzal vádolta a riportereket, hogy folyamatosan „belerángatják” a játékosokat a politikai kérdésekbe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére