Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Van-e fantázia a baloldalban?

888.hu

2022.03.22. 11:30

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget minden héten. A legfrissebb adásban többek között szó esett az életünket felforgató váratlan eseményekről, a politikai professzionizmus művészi jellegéről, az ellenzék rendre rossz pozíciót fogó politikájáról, valamint az „eklektikus kormányzás” szükségességéről is.

 

G. Fodor Gábor szerint „hiába vannak a politikában tervek, elképzelések és szándékok, az élet rendre felrúgja ezeket különböző események formájában”.

 

Példaként felhozta, hogy a két évvel ezelőtti évértékelőn Orbán Viktor azt mondta, hogy az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve volt, majd nem sokkal utána a Coviddal kellett foglalkozni. Most itt van a háború.

 

Gerő András hozzáfűzte: ilyenkor mutatkozik meg, hogy a politika valójában egy szakma, amit Klemens von Metternich, az egykori osztrák kancellár szavaival élve úgy jellemzett, mint „a tudomány és a művészet ötvözete”. A magyarországi ellenzék kapcsán úgy vélekedett, hogy annak tagjai elszalasztották a történelmi esélyt a legitim magyar kormány támogatására a jelenlegi háborús helyzetben, és ehelyett a fegyverszállítások kapcsán is rossz pozíciót fogtak meg.

 

A politikai filozófus meglátása szerint az életünket felforgató események elsősorban nem igazságkérdésnek minősülnek, – noha meg kell felelniük valamennyire ennek a kritériumnak – és a valódi kérdés az, hogy a megfelelő időzítés mellett hogyan reagálunk a megszokott rend felborulására.

 

Az ellenzék a migráció, a Covid-járvány és most a háború esetén is a kormányzati pozícióval szemben ellentétes pozíciót vett fel, ami ráadásul „az emberek érdekeivel is rendre szembement”. A professzor véleménye alapján ez a politikai fantázia, „az innováció és az alkalmasság teljes hiányáról tanúskodik az ellenzék térfelén”.

 

G. Fodor Gábor másképp közelítette meg a kérdést: szerinte nem a fantázia hiányában, hanem „a valóságot nélkülöző megvalósítási tervben keresendő a probléma gyökere”. Meglátása szerint miután a politika a személyiségek versenye is, a valódi kérdés az, hogy kiről feltételezzük, hogy alkalmas egy feladat végrehajtására.

 

Megállapították, hogy a modern világban egy kormányzás akkor sikeres, ha „eklektikus” jelleget ölt. Példaként hozták fel a Fideszt, ugyanis a regnáló kormányzat egyszerre hoz jóléti és nemzeti karakterű intézkedéseket, ezáltal pedig a párt arcélét is nehéz kirajzolni egy hagyományos politikai koordináta rendszerben.

 

A beszélgetés végén a tanulságot is levonták, mely szerint:

A stabilitás és biztonság akkor válik értékké, amikor váratlanul veszélybe kerülnek.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A 888 megmondja a tutit: Wales – Anglia

A 888 megmondja a tutit: Wales – Anglia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Wales – Anglia.

Lizzo szerint a popzene „eredendően rasszista”

Lizzo állítja, hogy a műfajt azért hozták létre, hogy a fekete művészeket elkülönítsék a mainstream zenétől és „gettósítsák” őket olyan műfajokban, mint az R&B.

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Óriási mázlija van a Demokratikus Koalíciónak, hogy nincs kormányon. Gyurcsány ugyanis a krízishelyzetet megoldani nem tudná. Ami rosszabb, nem is akarná, hiszen éppen azokat támogatja, akik ezt a szankciókkal előidézték. A képességhiányos baloldalnak ideális helyzet, hogy így, teli szájjal hergelhet a kormány ellen, miközben ígérget fűt-fát az embereknek, mondván, ha ők lennének hatalmon, akkor itt lenne a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Szivárványos zászlóval futott be a pályára egy aktivista a vb-mérkőzés alatt

Az aktivista egy kék pólót viselt, amelynek elején egy „Mentsük meg Ukrajnát”, a hátán pedig egy „Tisztelet az iráni nőknek” felirat volt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére