Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Valóságos roham indulhat az otthonfelújítási ingyenmilliókért

888.hu - vg.hu

2021.02.10. 07:35

Az állami támogatás iránt leginkább a 40 és 49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, ezek körében 16 százalék a biztos részvételt jelzők aránya.

 

Az otthonfelújítási program kínálta lehetőségek a gyerekes családok körében hatalmas visszhangot váltottak ki. A GKI és a Masterplast közös kutatásának eredménye szerint az összes háztartás 7 százaléka biztosan, 17 százaléka valószínűleg él a program nyújtotta lehetőségekkel a következő két esztendőben – tudósított a vg.hu.

A kapott válaszok szerint

mintegy 640 ezer család lehet érintett a következő két évben.

A nagy kérdés természetesen az, hogyan fogja kiszolgálni az építési szektor ezeket az óriási igényeket, hiszen a kedvezményes áfakulcs visszatérése a lakásépítéseket is felpörgetheti.

A tavaly októberben bejelentett s idén januárban hatályba lépett otthonfelújítási program sokak érdeklődését kiváltotta. A támogatás felvételének konkrét szabályai ugyan feltehetőleg nem mindenki által ismertek, de a program által kiváltott lelkesedés óriási.

A 2021 januárjában végzett felmérés szerint

a következő két esztendőben a válaszadó háztartások 7 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni.

Ez a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer családot jelent. További 17 százalék valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást.

A tapasztalatok szerint ez utóbbi inkább egyfajta érdeklődést jelent, az adott lehetőségek fontolgatását. Sokan, szembesülve a támogatás igénybevételi szabályainak buktatóival, a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal, le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, vagy legalábbis későbbre halaszthatják azokat.

Reálisan e szándékok nagyjából fele valósulhat meg. A teljes sokaságra vetítve ez is újabb mintegy 350 ezer családot jelent. Összesen tehát a következő két évben az otthonfelújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. (A magas számban szerepe lehet annak is, hogy a járvány miatt a személyes interjúk helyébe ismét az online felmérés került, ami feltehetőleg kissé felülreprezentálja a jobb módú rétegeket.)

Összehasonlításként: 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel, tehát a program iránti érdeklődés tényleg hatalmas.

  • Az állami támogatás iránt a leginkább a 40 és 49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, ezek körében 16 százalék a biztos részvételt jelzők aránya.
  • A fiatalabbak közül a 18–29 év közötti családfővel rendelkező családok egytizede készül a programban való biztos részvételre, a 30–39 évesek tervei megfelelnek a mintaátlagnak.
  • Az 50 és különösen a 60 év felettieket e támogatás nagyrészt hidegen hagyja. A jövedelmi helyzet és a biztosan tervezett támogatásfelvétel aránya szoros összefüggést mutat: a legalacsonyabb két jövedelmi decilisbe tartozók 3 százaléka tervezi a támogatás felvételét, a legmagasabb két decilisbe tartozók körében ez az arány 14 százalékos.

Ez nem meglepő, a konstrukció lényegéből adódóan várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya.

Az otthonfelújítási programban való részvétel inkább a községekben és a kisebb városokban lakók fantáziáját mozgatta meg (körükben 9-9 százalék számít a biztos részvételre), míg a nagyvárosok körében ez az arány 5 százalék. A statisztikai régiók közül ebben a tekintetben a dél-dunántúli és a dél-alföldi lóg ki lefelé. E támogatás inkább a családiház- és panellakás-tulajdonosok körében népszerű (ezek 9-9 százaléka biztos résztvevőnek mondta magát), míg a téglaépítésű társasházi lakások lakói körében ugyanez az arány alig 3 százalék.

  • A támogatási programban családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel.
  • A maximális támogatási összeg felvételét tervezi a jelentkezők szűk harmada (32 százalékuk).
  • Legfeljebb két-, illetve egymillió forintnyi támogatást szeretne igénybe venni az érintettek 25-25 százaléka. A fennmaradó 18 százalék még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatás igénybevételére számít.

A tehetősebbek lényegesen nagyobb állami támogatás felvételét tervezik, mint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők.

  • A két legfelső jövedelmi decilishez tartozók csaknem fele kérné a maximális összeget, míg a legalsó két decilisbe tartozók körében ez az arány 8 százalék.
  • A középkorúak (40–49 évesek) élnének a legmagasabb összegű támogatással, az ennél fiatalabbak jóval kisebb összegekkel is beérnék.

A közép-magyarországi, illetve a közép- és nyugat-dunántúli régióban magasabb összegű támogatás felvételét tervezik, mint a keleti és déli régiókban – írták.

A GKI lakossági felmérései, amelyek a lakásfelújítási és -korszerűsítési tervek, szándékok és kilátások feltérképezését célozzák, 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A jelen megkérdezés során alapul vett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére