Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vakcinaszállítmányt vitt Kárpátaljára a magyar kormány

Ányos Miklós

2020.06.26. 18:40

A magyar kormányprogram keretében 22 ezer 500 adag oltóanyagot adott át Grezsa István miniszteri biztos az ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezetének pénteken Csapon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója és Buhajla József ungvári főkonzul jelenlétében, a csapi határátkelőhelyen megtartott eseményen elmondta, az ötéves magyar kormányprogram keretében 141 millió forint értékben ötkomponensű – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, influenza és gyermekbénulás elleni – védőoltások újabb szállítmánya érkezett meg pénteken a térségbe.

Az elmúlt három évben összesen mintegy 80 ezer ampulla érkezett adományként Kárpátaljára – emlékeztetett a miniszteri biztos. Grezsa István elmondta, a program kezdetekor még nem tudhatták, hogy kanyarójárvány tör ki a térségben, de ugyanúgy senki sem gondolta, hogy Covid-járvány terjed el a világon, amely jelenleg Ukrajnát is sújtja.

Megerősíti a program a helyességét az a tény – folytatta -, hogy a koronavírus-járvány azokban az országokban volt gyengébb, ahol magas a gyermekkori átoltottsági arány. Grezsa István hangsúlyozta, a programból még két év van hátra, ezért arra kérte a kormányzót, hogy összesítsék az idei és jövő évi kárpátaljai vakcinaigényeiket, a magyar kormány pedig készen áll az igények kielégítésére.

A csütörtöki kijevi magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottsági ülésre utalva Grezsa István örömét fejezte ki, hogy mindkét ország vezetése elhatározta az államközi kapcsolatok javítását, ami sokat segíthet a Kárpátalja és Magyarország közötti együttműködésben.

Az átadáson Olekszij Petrov arról beszélt, hogy a most megkapott, Ukrajnában engedéllyel rendelkező vakcinákat arányosan osztják majd szét a megye egészségügyi intézményei között, a szülők kérése alapján a gyerekek ingyen kaphatják meg ezeket a védőoltásokat.

Kárpátalja kormányzója a bizottsági ülésre utalva emlékeztetett, az ülésen napirendre vették a térség fejlesztését, valamint tárgyalások folytak a közös határátkelők a tranzitforgalom előtti megnyitásáról és a záhony-csapi Tisza-híd felújításáról is.

A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően a magyar kormány 2017 elején 5 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltóanyagot, 2018 elején 8 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott a kárpátaljai Vöröskereszt részére. 2018 májusában 21600 adag Pentaxim oltóanyagot, továbbá 15 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni vakcinát adtak át a Vöröskeresztnek.

Magyarország legutóbb 2018 novemberében 10376 adag négy komponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz és járványos gyermekbénulás elleni oltóanyaggal támogatta legnagyobb szomszédját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére