Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Bokor Gábor

2018.09.22. 12:15

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettõs állampolgárság is ilyen, ennek büntethetõsége kapcsán fenyegetõzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Ahogyan arról tegnap már részletesen beszámoltunk, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy csütörtök esti kijevi televíziós talkshow-ban elmondta, hogy Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján. 

A Prjamij ukrán tévécsatorna műsorában az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság ügyében szó sem lehet kompromisszumról. Mint fogalmazott, "a lenni vagy nem lenni kérdéséről van szó, ami nem képezheti kompromisszum tárgyát".

Kárpátalján egyes régiókban kevés Ukrajna van. El kell érnünk, hogy ott több Ukrajna legyen."

– mondta a miniszter.

A Magyar Hírlap megszólaltatta Grezsa Istvánt, a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost, aki szerint természetesen a márciusi elnökválasztási kampány része a magyarellenesség, a magyar állam pedig nem expanziós törekvései miatt vállal szerepet Kárpátalja finanszírozásában, hanem mert az ukrán állam gyakorlatilag képtelen ellátni számos alapfeladatot.

Emlékezetes, hogy Klimkin korábban sürgette egy új állampolgársági törvény megalkotását, ugyanis az ukrán jogrendben sincs a kettős állampolgárságra vonatkozó büntetés.

Ezek után Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója az Unn.com.ua ukrán hírportálon furcsának nevezte, hogy ilyen nagy visszhangja lett a történteknek. Jaroszlav Halasz szerint nincs jogalap a magyar útlevél elvételére az ukrán állampolgároktól.

Valóban számos programmal jelen vagyunk Kárpátalján, és nem csak a magyaroknak szántakkal, hanem az egész régió javát szolgálókkal is"

– fogalmazott Grezsa István miniszteri biztos, akinek korábbi titulusa miatti kitiltását Ukrajnából Kijev azóta is lebegteti.

A politikus leszögezte, hogy nem jókedvéből van jelen a magyar állam, hanem mert olyan társadalmi és gazdasági problémák vannak, amelyeket az ukránok nem tudnak kezelni, a kanyaróoltásoktól, korosztályi oltásoktól kezdve a sertéspestisig; a térségbeli ruszinok és ukránok pedig hálásak ezért Magyarországnak, amelynek egyébként saját érdeke is elkerülni egy járványt, vagy például a Tisza árterében a szemétáradat felhalmozódását.

Egymásra vagyunk utalva még ha Kijev a közelgő elnökválasztás miatt kampányüzemmódba is kapcsolt, és rémhíreket terjeszt magyar szeparatista törekvésekről, a kormánynak akkor is alkotmányban foglalt kötelessége megvédeni állampolgárait, és kitartani Kárpátaljáért az utolsó emberig"

– közölte Grezsa, aki az állampolgárság kérdése kapcsán kifejtette, hogy ez is olyan szunnyadó, kényelmes helyzet volt, amely hallgatólagosan sok éven át működött gond nélkül, okos kompromisszumokkal, de félő, hogy most a magyar kártyát kijátszva gyorsan keresztülvernek egy szankcionáló állampolgársági törvényt, amely keményen sújthatja a kettős állampolgárokat.

Ami elviekben nekik sem lenne jó, hiszen az államigazgatás minden szintje, de még a kijevi parlament is tele van kettős állampolgárokkal, ráadásul a külföldön élő ukránok százezreit is elidegeníthetik maguktól"

– fogalmazott a biztos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agrárminiszter: történelmi léptékű agrártámogatást biztosít a kormány 2027-ig

Agrárminiszter: történelmi léptékű agrártámogatást biztosít a kormány 2027-ig

A magyar kormány 2010 óta azt vallja, hogy a vidék megerősödése számos előnyt, lehetőséget hordoz; az elmúlt évek gazdasági növekedése pedig lehetővé tette, hogy a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintos támogatást, az előző ciklus összegének háromszorosát fordítsa az agrárium támogatására – mondta az agrárminiszter a mandiner.hu-n csütörtökön megjelent interjúban.

A cseh parlament február 14-ig meghosszabbította a szükségállapotot

Csehországban február 14-éig meghosszabbította a szükségállapotot csütörtökön a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

7:59| Biden hiába várta az érdeklődőket beiktatási ceremóniáján; Karácsony nem tudja a választ

7:59| Biden hiába várta az érdeklődőket beiktatási ceremóniáján; Karácsony nem tudja a választ

Gyurcsányt nem bírják, Karácsony csak a fejét fogja, Biden beiktatásának közvetítése pedig annyi dislike-ot kapott, hogy levette a listáról a YouTube – ez történt ma.

Ezek a témák határozzák meg idén az Európai Uniót

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatót tartott, melyen Kovács Attila, a Központ európai uniós kutatás műhelyének projektvezetője és Kurucz Orsolya az EU kutatási műhely projektvezető-helyettese a 2021-ben az Európai Unió előtt álló kihívásokat értékelte.

Orbán Viktor megkezdte a maratoni EiT tárgyalást

Orbán Viktor megkezdte a maratoni EiT tárgyalást

A tárgyalás előtt a V4-ekkel egyeztetett a miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére