Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb részletek derültek ki a Dunán történt hajókatasztrófáról

Tóth Dalma

2019.05.30. 11:30

Két áldozatot már azonosítottak a hatóságok. A felvételek alapján a Hableány turistahajó fordulhatott be a Viking szállodahajó elé. Emberi mulasztás történhetett.

A Dunán történt hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Közölte, a halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani.

Hozzátette: továbbra is 21 eltűnt személyt keresnek, ez most a hatóságok legfontosabb feladata. Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is.

Tûzoltók túlélõk után kutatnak a budai rakparton, a Lánchíd és Erzsébet híd között 2019. május 29-én este.MTI/Lakatos PéterFotó: MTI

A Hableány turistahajó fordulhatott be a Viking szállodahajó elé

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.

Itt a felvétel a Dunán történt hajóbalesetről

A rendőrségi sajtótájékoztatón játszották be azt a felvételt, amelyen látható, mi is történt valójában szerda este: A videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak„ tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Emberi mulasztás történhetett

Hivatalosan még nem mondták ki, hiszen szakértői vizsgálatok sora zajlik, de a tragédia pillanatát rögzítő ipari kamera felvétele alapján valószínűsíthető, hogy a Hableány fordult váratlanul az észak felé tartó német Viking turistahajó elé – írja a Magyar Nemzet. Még nem világos, hogy a baleset műszaki hiba miatt történt-e, például a kormánymű meghibásodása miatt, vagy pedig a hajózási KRESZ azon szabályát sértették meg, miszerint nagyobb hajó útjának a keresztezése 1 km-en belül tilos. Az ütközés okát igazságügyi szakértők vizsgálják. A tragédiában részes német turistahajó a Szent István park magasságában lett kikötve, további mozgását a hatóság megtiltotta. Jelenleg is tart a helyszíni szemle a hajón.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére