Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb fákat ültettek a belvárosban

888.hu

2017.07.10. 10:54

Az V. kerületi Hercegprímás utca felújításával egyidejûleg 9 Mecsek Gömbkõris fával növekedett Budapest Belvárosának faállománya. Belváros önkormányzatának kifejezett célja a kerületi faállomány visszapótlása és amennyiben lehetséges, növelése. Az elmúlt 10 évben több mint 230 fát telepítettek a kerület különbözõ részein, leginkább az egyes közterület-fejlesztési projektek kapcsán.

A kerület vezetésének kifejezett szándéka Belváros zöldítése, frekventált elhelyezkedése miatt nagyon intenzív parkfenntartást folytat.
A közterületi felújítások kapcsán már a tervezési fázisban különös figyelmet fordítanak a szakemberek a telepítendő fák fajtájának kiválasztására, figyelnek az aktuális trendeken kívül a terület adottságaira is. Elsősorban kisméretű várostűrő, kórokozókra és kártevőkre kevésbé érzékeny fajtákat választanak pl. díszkörte, díszmeggy, gömbkőris, gömbakác, gömbjuhar, oszlopos gyertyán.

Más kerületekhez képest, sokkal nagyobb darabszámban ültetnek növényeket a parkfenntartó cég munkatársai. Ezt támasztja alá az is, hogy 2012-ben a Virágos Magyarországért pályázaton a főváros különdíját nyerte el Belváros-Lipótváros. A parkokban a takarítási, lombseprési, gyomlálási munkafolyamat állandó munkája a kertészeknek. A folyamatos tápanyagellátásra és növényvédelemre is külön odafigyelnek. Az átlagosnál tovább gondozzák a fákat, hetente többször öntözik, és odafigyelnek a fák fenntartó metszésén kívül az alakító metszésre is.

Amennyiben lehetséges, közterületi átalakítások esetén megpróbálják megmenteni a korosabb fákat. A József nádor térről átültetett 2 csörgőfa új helyén, az Olimpia parkban él tovább.

Évek óta népszerűek az úgynevezett lakossági séták, ahol a kerületiek felvilágosítást kaphatnak a fákon történő gallyazási munkákról, és tájékoztatják a környékbelieket az ott folyó kertészeti munkákról is. A társasházak pályázhatnak önkormányzati támogatásra is, melynek felhasználásával a belső udvaraikat virágosíthatják.

A Hercegprímás utca – a Bank utca és az Arany János utca közötti szakaszának – felújítása során nemcsak Mecsek Gömbkőris fasort telepítettek, hanem kicserélték a járda- és az aszfaltburkolatot, illetve a világítást is korszerűsítették. Belváros önkormányzata folyamatos közterület felújító tevékenysége során korábban már felújította a Hercegprímás utca Arany János utca és a József Attila utca közötti szakaszát, most tervezett idő előtt befejezett rekonstrukcióval már az utca egésze egységes képet mutat és illeszkedik környezetéhez. A munkálatok során nemcsak a Szabadságtér arculatát, hanem a Szent István-bazilika előtti téren lévő kettős kereszt szimbolikáját is figyelembe vették. Az útpálya a buszterhelés miatt aszfaltburkolatot kapott.

A mai napon átadásra került a közösségi közlekedési forgalomnak a megújult Hercegprímás utca eddig az autósforgalom elől elzárt szakasza, így újra járhat a 15-ös és a 115-ös busz, valamint birtokba vették az autósok is.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére