Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új választás lesz Budapest XXII. kerületében

Ányos Miklós

2019.10.31. 13:38

Fideszes voks a DK-s borítékban.

Új választást írnak ki az egyik XXII. kerületi egyéni választókerületben. Ebben a választókörzetben indult a Fidesz-KDNP jelöltje Csiszár Zsuzsanna, aki a korábbi eredmények alapján két darab szavazattal kapott kevesebbet, mint az ellenzék közös jelöltjeként induló, DK-s Nádor Iván László.

A választókörzetben három szavazókört is újra számoltak, ennek eredménye döntetlen lett. Az egyik szavazókörben leadott szavazatok vizsgálatát követően ugyanis a DK-s jelöltre adott szavazatokat tartalmazó borítékban megtaláltak egy, a Fidesz-KDNP jelöltjére leadott szavazatot is. Ez azt jelenti, hogy 120 napon belül új választást kell kiírni, addig a képviselőtestület eggyel kevesebb taggal alakulhat meg.

A Fővárosi Ítélőtábla a fővárosi és a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatva határozott úgy, hogy Budafok-Budatétény 8. számú egyéni választókerületben érvénytelen a választás. A XXII. kerületi választási bizottság október 14-én állapította meg, hogy a választókerületben megszámolt szavazatok alapján Nádor Iván Lászlót, a Momentum – DK -Mszp – Párbeszéd – LMP – Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége-Közösség Dél-Budáért Egyesület – közös jelöltje lett a képviselő. A jegyzőkönyvben rögzítették, hogy Nádor Iván László 815, Csiszár Zsuzsanna 813 érvényes szavazatot kapott.

A határozattal szemben Csiszár Zsuzsanna nyújtott be fellebbezést, melyben kérte, hogy a Fővárosi Választási Bizottság jogszabálysértés miatt a szavazatokat számoltassa újra. Véleménye szerint a szavazatszámláló bizottság nem járt el jogszerűen, mert a jelöltek szavazólapjai még a szavazatok összeszámlálásakor sem voltak szétválogatva. A vonatkozó rendelkezés szerint ugyanis az érvényes szavazatokat jelöltenként, illetve listánként külön-külön kell megszámolni, majd el kell végezni a szavazólapok csomagolását. A csomagra rá kell írni az érvényes szavazatok jelöltenkénti, illetve listánkénti számát. A fellebbezéshez csatolta a szavazatszámláló bizottságok tagjainak egymástól független, de lényegében egybehangzó nyilatkozatait, melyek szerint a bizottsági tagok a szavazatok szétválogatása után Nádor Iván Lászlóra leadott szavazatok között találtak Csiszár Zsuzsannára leadott szavazatot is. Állították, hogy ezeket a szavazatokat áttették a megfelelő helyre, arra viszont egyikük sem emlékezett, hogy erre a szavazatok végleges összesítését megelőzően, vagy pedig ezt követően került sor.

A Magyar Nemzet szerint a Fővárosi Választási Bizottság a fellebbezést elutasította és az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Szerintük ugyanis a képviselőjelölt a fellebbezésében nem fejtette ki, hogy a választás során melyik alapelv, milyen módon sérült. A Fővárosi VB nem fogadta el bizonyítéknak a választási bizottsági tagok nyilatkozatait sem. Ezt a határozatot Csiszár Zsuzsanna a bíróságon támadta meg, és kérte az eljárt választási bizottságok határozatainak megsemmisítését, valamint a szavazatok újraszámlálását.

Az Ítélőtábla a képviselő asszonynak adott igazat, mert megítélése szerint a fellebbezésében pontosan megjelölte azokat a rendelkezéseket, melyek szerinte sérültek. Hozzátették, hogy ilyen esetben a bizonyítás lehetősége korlátozott, mivel a képviselőnek csak közvetett ismerete lehet a szavazatszámlálás lefolyásáról. A bírói gyakorlat ezért megelégszik azzal, ha a kérelmező a választás eredményét befolyásoló jogsértést valószínűsíti. Az ítélőtábla álláspontja szerint a fellebbezéshez csatolt szavazatszámlálók nyilatkozatai alapján fennálltak az újraszámlálás feltételei. Ezt követően elrendelték az újraszámolást, és ennek eredményeként valóban találtak a DK-s jelöltre leadott szavazatok között egy, a fideszes jelöltre leadott voksot tartalmazó szavazócédulát. Ez alapján megállapították, hogy mindkét jelölt 814-814 szavazatot kapott, ezért a körzetben új választást kell tartani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Videón Horthy Miklós vadászata

Videón Horthy Miklós vadászata

Magyarországon eddig ismeretlen hangosfilmek kerültek elő.

Horvátország új intézkedéseket vezet be a fertőzöttek számának meredek növekedése után

Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, így Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Az emberek munkája nélkül nem lehet sikeres a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Halimbán.

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

Klaus Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

A török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Az orosz ortodox egyház sajnákozását fejezte ki.

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

Vajon boldog lenne-e bármelyik újpesti polgár, ha megtudná, hogy az általa megválasztott országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László nem szavazott meg a városrész számára 1,1 milliárd forintot?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére