Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új törésvonalak határozzák meg a politikai frontvonalakat

Bertha László

2019.07.03. 17:58

Az Európai Unió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó projekt keretében ezúttal az uniós pártpolitikai színtéren jelentkező új törésvonalakat és megosztottságokat járta körül legfrissebb elemzésében az Alapjogokért Központ.

Ennek kiindulópontja, hogy a 2019-es EP-választás merőben új lehetőségeket indított el, valamint új forgatókönyveket vázolt fel a politikai térképen. Az újonnan megjelenő törésvonalak sok tekintetben felülírják a régieket (pl. a hagyományos bal-jobb ellentétet), így azok más dimenzióban értelmezendők.

Új politikai koordinátarendszerben kell tehát gondolkodni a továbbiakban, melyben a globalista-lokalista, föderalista-szuverenista tengelyek mentén alakulnak a frontvonalak, és melyben meghatározó lesz a multikulturalizmushoz és nemzeti identitáshoz, illetve a demokrácia liberális és egyéb alternatíváihoz való viszonyulás

– olvasható Fricz Tamás politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója által jegyzett elemzésben.

Fricz Tamás meglátása szerint ezen politikai, kereskedelmi, gazdasági és geopolitikai megfontolásokat magában foglaló törésvonalak a jövőben igencsak jelentékeny mértékben fogják rányomni a bélyegüket arra, hogy az egyes oldalak miképp is vélekednek Európa, és benne az Európai Unió jövőjéről.

Az Alapjogokért Központ elemzése a törésvonalakkal kapcsolatos elméleti keretek (Lipset & Rokkan) mellett részletekbe menően mutatja be az újonnan megjelenő politikai feszültségeket, megosztottságokat, melyek túlmutatnak a nemzeti határokon. Ezek az újonnan jelentkező törésvonalak lebonthatók a globalista vs. lokalista, a föderalista vs. szuverenitáspárti, a multikulturalista vs. nemzeti identitáspárti ellentétpártokra, illetve átfogja a demokrácia változataihoz való viszonyulást is (liberális vagy keresztény, konzervatív demokrácia).

Az elemzés konklúziója alapján ezek a törésvonalak egyre erősebben jelentkeznek majd az európai pártpolitikai térképen, sőt, a korábbi megosztottságokhoz képest sokkal kiélezettebbé válnak, mivel olyan fajsúlyú kérdések vannak napirenden (migráció, keresztény kultúra), melyek „életről és halálról” szólnak.

[…] ebben a megosztott, új Európában politikai háború bontakozik ki, s ebből mi, magyarok sem vonhatjuk ki magunkat – már csak azért sem, mert a politikai konfliktusok frontvonalában vagyunk. Mint oly sokszor történelmünkben

olvasható az Alapjogokért Központ elemzésének zárásaként.

„Európát csak a szuverenista elképzelés mentheti meg„

A tanulmány és az új projekt egyik alapvetése, hogy az Európai Unió jövőjével kapcsolatban két egymástól igencsak eltérő elképzelés bontakozott ki napjainkra. Az egyik a föderalista tábor, amely szerint Európa jelenlegi válságára a legjobb gyógyír a „még több Európa”, azaz egy olyan föderális államszövetség terve, amely sok tekintetben hasonlítana az Egyesült Államokra, ezért is nevezik [...]

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az érzéketlen Karácsony a gyilkosok pártján

Az érzéketlen Karácsony a gyilkosok pártján

Karácsony Gergely érzéketlenségből a Pesti úti idősotthon után a Deák téri kettős gyilkosság esetében is jelesre vizsgázott.

Ilyen volt az idei csíksomlyói búcsú | KÉPEK

Ilyen volt az idei csíksomlyói búcsú | KÉPEK

A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül kellett megtartani a 2020-as szertartást.

Jakab Péter aligha fog dicsekedni azzal, amit Ungár Pétertől kapott

Jakab Péter aligha fog dicsekedni azzal, amit Ungár Pétertől kapott

Az LMP-s politikus szerint kevesebben lépnek ki egy magát nemzetinek tartó párt frakciójából, ha az elnök nem azt kéri számon a miniszterelnökön, hogy miért támogatja a határon túli magyarokat.

Keddtől lehet jegyet venni a Magyar Kupa döntőjére

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szombaton közölte, hogy kedden 10 órakor indul a jegyértékesítés a Magyar Kupa szerdai döntőjére, amelyen – a kormány döntését követően, rendkívüli óvintézkedések mellett – korlátozott számban a kispesti és a mezőkövesdi szurkolók is jelen lehetnek a Puskás Arénában.

Óvatosan nyitnak pünkösdkor a templomok

Óvatosan nyitnak pünkösdkor a templomok

A szertartásokon kötelező lesz a maszk viselése és a távolságtartás, a református egyház külön istentiszteletet tart a 65 éven felülieknek.

Orbán: a futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

Orbán: a futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

„Nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a „Labdarúgás és tudomány” című tanulmánykötetet bemutatóján.

A skandináv államok megnyitják a határaikat, egyedül a svédeket nem engedik be

A skandináv államok megnyitják a határaikat, egyedül a svédeket nem engedik be

Óriási égés Svédországnak: egyedül az ő irányába nem nyílnak meg a dán-finn-norvég határok. Így jár az, aki magát nem helyezi karanténba: mások fogják megtenni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére