Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új törésvonalak határozzák meg a politikai frontvonalakat

Bertha László

2019.07.03. 17:58

Az Európai Unió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó projekt keretében ezúttal az uniós pártpolitikai színtéren jelentkező új törésvonalakat és megosztottságokat járta körül legfrissebb elemzésében az Alapjogokért Központ.

Ennek kiindulópontja, hogy a 2019-es EP-választás merőben új lehetőségeket indított el, valamint új forgatókönyveket vázolt fel a politikai térképen. Az újonnan megjelenő törésvonalak sok tekintetben felülírják a régieket (pl. a hagyományos bal-jobb ellentétet), így azok más dimenzióban értelmezendők.

Új politikai koordinátarendszerben kell tehát gondolkodni a továbbiakban, melyben a globalista-lokalista, föderalista-szuverenista tengelyek mentén alakulnak a frontvonalak, és melyben meghatározó lesz a multikulturalizmushoz és nemzeti identitáshoz, illetve a demokrácia liberális és egyéb alternatíváihoz való viszonyulás

– olvasható Fricz Tamás politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója által jegyzett elemzésben.

Fricz Tamás meglátása szerint ezen politikai, kereskedelmi, gazdasági és geopolitikai megfontolásokat magában foglaló törésvonalak a jövőben igencsak jelentékeny mértékben fogják rányomni a bélyegüket arra, hogy az egyes oldalak miképp is vélekednek Európa, és benne az Európai Unió jövőjéről.

Az Alapjogokért Központ elemzése a törésvonalakkal kapcsolatos elméleti keretek (Lipset & Rokkan) mellett részletekbe menően mutatja be az újonnan megjelenő politikai feszültségeket, megosztottságokat, melyek túlmutatnak a nemzeti határokon. Ezek az újonnan jelentkező törésvonalak lebonthatók a globalista vs. lokalista, a föderalista vs. szuverenitáspárti, a multikulturalista vs. nemzeti identitáspárti ellentétpártokra, illetve átfogja a demokrácia változataihoz való viszonyulást is (liberális vagy keresztény, konzervatív demokrácia).

Az elemzés konklúziója alapján ezek a törésvonalak egyre erősebben jelentkeznek majd az európai pártpolitikai térképen, sőt, a korábbi megosztottságokhoz képest sokkal kiélezettebbé válnak, mivel olyan fajsúlyú kérdések vannak napirenden (migráció, keresztény kultúra), melyek „életről és halálról” szólnak.

[…] ebben a megosztott, új Európában politikai háború bontakozik ki, s ebből mi, magyarok sem vonhatjuk ki magunkat – már csak azért sem, mert a politikai konfliktusok frontvonalában vagyunk. Mint oly sokszor történelmünkben

olvasható az Alapjogokért Központ elemzésének zárásaként.

„Európát csak a szuverenista elképzelés mentheti meg„

A tanulmány és az új projekt egyik alapvetése, hogy az Európai Unió jövőjével kapcsolatban két egymástól igencsak eltérő elképzelés bontakozott ki napjainkra. Az egyik a föderalista tábor, amely szerint Európa jelenlegi válságára a legjobb gyógyír a „még több Európa”, azaz egy olyan föderális államszövetség terve, amely sok tekintetben hasonlítana az Egyesült Államokra, ezért is nevezik [...]

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Szerdán 1956 hőseire emlékeztek koszorúkkal, virágokkal, gyertyagyújtással és főhajtással a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A megemlékezők között voltak az '56-os hősök leszármazottjai is.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek a forradalomra Újbudán

Budapest XI. kerületében is az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek a hagyománnyá vált fáklyás felvonuláson.

Forradalmi mobilapplikáció készült, felér egy időutazással

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit járhatjuk be a közelmúltban elkészült mobilalkalmazás segítségével.

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

A világ minden pontján megemlékeznek a magyar közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi évekhez hasonlóan, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai idén is aktívan részt vesznek a megemlékezések szervezésében, lebonyolításában szerte a világon. Több helyszínen már az elmúlt napokban megkezdődtek az ünnepségek.

„1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt”

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

’56

’56

Október 23-án minden évben kezembe veszek egy naplót, fekete borítójú, sárgás lapokkal teli, ceruzával írt aprócska zsebnaptár. Amennyire kicsi, annyira nagy a jelentősége a családom és az én életemben. A kézzel írt betűk a dédapám szavai. Romantikus alkat volt, papírra vetette élete legnehezebb hónapjait, amikor 1956-ban a kommunisták miatt el kellett hagynia a hazáját.

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére