Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új rendszer jön az egészségügyben

Bertha László

2016.05.07. 10:48

Várhatóan már az év végére kialakítják a kancellári rendszert az egészségügyben - mondta az egészségügyi helyettes államtitkár, Mészáros János.
BUDAPEST, 10:48

Várhatóan már az év végére kialakítják a kancellári rendszert az egészségügyben – mondta az egészségügyi helyettes államtitkár, Mészáros János.

A megújuló egészségügyi rendszerben a kancellárok felelnek majd az intézmények gazdálkodásáért. Ehhez a titulushoz felelősség, hatókör és jogkör tartozik majd, ami egyfajta garanciát jelenthet az átlátható intézményi gazdálkodásra – emelte ki a helyettes államtitkár.

A kancellároktól azt is elvárják majd, hogy felszínre hozzák azokat, az intézmények gazdálkodásában meglévő hatékonysági és együttműködési lehetőségeket, amelyeket lehet, hogy az egyes kórházak vezetői „nem látnak”.

Nem az emberhez kell szabni a feladatot, hanem a feladathoz az embert.”

– mondta Mészáros János.

Az egészségügyi helyettes államtitkár felidézte, hogy 2012-ben állami fenntartás alá kerültek az egészségügyi intézmények. Olyan informatikai fejlesztések zajlottak uniós forrásokból, amelyek közhiteles nyilvántartásokat, illetve az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos adatjelentési kötelmet fogalmaztak meg, 2015-től pedig a kórházakban egységes számlatükör működik. Így az intézmények egységes kontrolling rendszerben jelentenek a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé.

A rendszerrel a központnak megvan a lehetősége összehasonlító elemzések összeállítására, és megteheti az adott intézmény menedzsmentje felé a megfelelő jelzéseket is a gazdálkodás tekintetében.

A Magyar Idők pénteken azt írta, hogy súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemezték az egészségügyet az elmúlt években az Állami Számvevőszék összefoglalója szerint. A szervezet felügyeleti vezetője, Salamon Ildikó a Magyar Időknek kijelentette, hogy az oktatási intézményekhez hasonlóan, elengedhetetlen, hogy a kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam.

(MTI, Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére