Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nyiroködéma kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztésén dolgozik a Semmelweis Egyetem

888.hu

2021.06.09. 12:51

Szervspecifikus nyirokér-növekedést tudnak kiváltani az új, mRNS-alapú rendszerrel a Semmelweis Egyetem kutatói.

 

A Semmelweis Egyetem kutatói – nemzetközi együttműködésben – olyan mRNS-alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokér-növekedés váltható ki; ez a jövőben egy új típusú terápia kifejlesztésének alapja lehet.

A koronavírus elleni vakcina fejlesztése során használt mRNS-alapú rendszer alkalmas lehet a károsodott nyirokerek növekedésének serkentésére is,

így például a nyiroködéma kezelésére, amelynek jelenleg nincs végleges megoldást nyújtó terápiája – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

A nyirokrendszer fő feladata a folyadékegyensúly szabályozása, a zsírok felszívása a bélből, valamint az immunvédekezésben is lényeges szerepet játszik. A nyirokrendszer részei a nyirokerek, amelyeknek számos új funkciójára derült fény az elmúlt években, szerepet játszanak például a vérnyomás szabályozásában, de az idegrendszerhez kapcsolódó betegségekben is.A kutatás elsődleges célja az volt, hogy jobban megértsék a nyirokerek szervspecifikus funkcióit.

Jakus Zoltán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense elmondta, az mRNS-alapú koronavírus elleni védőoltás lényege, hogy hírvivő RNS segítségével a vírusra jellemző fehérje kerül a szervezetbe, amelyet az immunsejtek felismernek, így szükség esetén később az immunrendszer el tudja pusztítani a szervezetbe jutott vírust.

A mostani kutatás során ugyanezt a rendszert használják, csak nem vírusfehérjét termeltetnek, hanem

egy nyirokérnövekedési faktort visznek be az mRNS-rendszeren keresztül, és ezáltal tudnak szervspecifikus nyirokér-növekedést kiváltani az adott szervben

– ismertette a munkát vezető kutató. Hozzátette: kutatásaik során eljutottak odáig, hogy hatékony szervspecifikus nyirokér-növekedést tudnak kiváltani, így jobban megértik a nyirokerek egyes szervekben játszott szerepét, valamint képesek állatokban visszafordítani a nyiroködémát, ami alapja lehet egy későbbi terápia kidolgozásának.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére