Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nyiroködéma kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztésén dolgozik a Semmelweis Egyetem

888.hu

2021.06.09. 12:51

Szervspecifikus nyirokér-növekedést tudnak kiváltani az új, mRNS-alapú rendszerrel a Semmelweis Egyetem kutatói.

 

A Semmelweis Egyetem kutatói – nemzetközi együttműködésben – olyan mRNS-alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokér-növekedés váltható ki; ez a jövőben egy új típusú terápia kifejlesztésének alapja lehet.

A koronavírus elleni vakcina fejlesztése során használt mRNS-alapú rendszer alkalmas lehet a károsodott nyirokerek növekedésének serkentésére is,

így például a nyiroködéma kezelésére, amelynek jelenleg nincs végleges megoldást nyújtó terápiája – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

A nyirokrendszer fő feladata a folyadékegyensúly szabályozása, a zsírok felszívása a bélből, valamint az immunvédekezésben is lényeges szerepet játszik. A nyirokrendszer részei a nyirokerek, amelyeknek számos új funkciójára derült fény az elmúlt években, szerepet játszanak például a vérnyomás szabályozásában, de az idegrendszerhez kapcsolódó betegségekben is.A kutatás elsődleges célja az volt, hogy jobban megértsék a nyirokerek szervspecifikus funkcióit.

Jakus Zoltán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense elmondta, az mRNS-alapú koronavírus elleni védőoltás lényege, hogy hírvivő RNS segítségével a vírusra jellemző fehérje kerül a szervezetbe, amelyet az immunsejtek felismernek, így szükség esetén később az immunrendszer el tudja pusztítani a szervezetbe jutott vírust.

A mostani kutatás során ugyanezt a rendszert használják, csak nem vírusfehérjét termeltetnek, hanem

egy nyirokérnövekedési faktort visznek be az mRNS-rendszeren keresztül, és ezáltal tudnak szervspecifikus nyirokér-növekedést kiváltani az adott szervben

– ismertette a munkát vezető kutató. Hozzátette: kutatásaik során eljutottak odáig, hogy hatékony szervspecifikus nyirokér-növekedést tudnak kiváltani, így jobban megértik a nyirokerek egyes szervekben játszott szerepét, valamint képesek állatokban visszafordítani a nyiroködémát, ami alapja lehet egy későbbi terápia kidolgozásának.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére