Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új magyar brandeket kell felépíteni!

Zelenka Dóra

2019.07.25. 16:58

Új magyar brandek felépítését szorgalmazta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Tusnádfürdőn egy, a versenyképesség témájában rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Varga Mihály a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pódiumbeszélgetésén rámutatott: ezekhez az új magyar brandekhez lehet ezután beszállítóként versenyképes magyar technológiákat rendelni.

A miniszter hangsúlyozta: a versenyképesség nem külföldön kezdődik, először otthon kell felépíteni magunkat, hogy versenyképesen tudjunk kilépni a külső exportpiacokra.

Varga Mihály kiemelte: le kell számolni azzal, hogy az olcsó munkaerőn alapuló versenyképesség tartós lehet, ebből a korszakból egyre inkább „kifelé futunk”. Afelé kell elmozdulni, hogy Magyarország minél inkább be tudjon kapcsolódni a kis- és közepes szériájú, igényesebb termékek gyártásába, mert ennek van Kárpát-medencei szempontból is jövője.

Kitért a gyors váltás képességének fontosságára is, amire ugyanis ma még esetleg szükség van a piacon, arra akár már fél-egy év múlva nem biztos, hogy szintén szükség lesz.

A tárcavezető szerint kezdenek kifutni abból a korszakból is, hogy a Németországban már „levetett ”gyártástechnológiák jelennek meg Közép-Európában. Ma már be tudják szerezni a Németországban, Ausztriában alkalmazott legújabb technológiákat, eszközöket, de még az egy adott munkaerőre, gyártási órára jutó árbevétel területén lemaradás van. A feladat az, hogy azt a hatékonyságot is elérjék, mint Németországban, ehhez el kell mozdulni a robotizáció irányába – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: meg kell találni azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyekkel munkaerőt lehet kiváltani.

A felszabaduló munkaerő el tud helyezkedni a programozás, a gyártáslogisztika, a minőség-ellenőrzés területén – jegyezte meg Varga Mihály.

Emellett oda érdemes a versenyképességet koncentrálni, ahol új technológiák vannak, és ahol másnak még nincs jelentős versenyelőnye. Példaként említette az elektromos, önvezető autókat, de látott lehetőséget a zöldgazdaságban, a nap- és szélenergia, a geotermikus energia területén, illetve az „ezüstgazdaságban”. Utóbbiról kiemelte: Európa öregedése nemcsak azzal jár, hogy az idősek tovább élnek, hanem azzal is, hogy új igények jelennek meg többek között az idősgondozás, az egészségügy területén.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy Magyarországon 2016 óta működik a nemzeti versenyképességi tanács, amely a kormány elé kerülő javaslatokat hivatott előkészíteni.

Az első másfél évben a vállalati versenyképesség és az üzleti környezet javítására koncentráltak, illetve rendbe hozták az államháztartást, az államadósság mértéke csökken, 3,4 százalékos a munkanélküliség a korábbi 12 százalékkal szemben.

Ezek az előfeltételei voltak egy ütőképes versenyképességi program megkezdésének

– mutatott rá a miniszter. Kitért arra az öt évre szóló kormányzati programra, amely az adózás, a foglalkoztatás, a közszféra, az egészségügy és oktatás területén, illetve a vállalati környezet további javítása érdekében rögzít célokat.

Varga Mihály a magyar kormány küldetésének tartotta a Kárpát-medencében, hogy a határon túli magyarokat minél inkább bekapcsolják a gazdasági vérkeringésbe. Kitért arra is, hogy a jelenleginél jobban ki lehetne használni a testvérvárosi kapcsolatokat is.

Bacsa György, a MOL Csoport üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy tíz év alatt akár meg lehet fordítani statisztikákat, rangsorokat. Ha tudunk hosszú távon tervezni, meg lehet célozni a 40. hely helyett akár a huszadikat is – fogalmazott.

Egyetértett azzal, hogy ne az olcsó munkaerőre alapuló bérgyártást preferálják, és szintén fontosnak tartotta a robotizációt, ezek a robotok egyre inkább kiváltják az olcsó munkaerőt.

Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt országos választmányának elnöke azt mondta: Erdély versenyképességének megalapozása helyben indult el, és Budapest támogatásával valósulhat meg. Hozzátette: a külhoni gazdaságfejlesztést célzó Mikó Imre-terv elkészülte is jelzi, milyen mélyről kellett elindulni a térség fejlesztésekor.

Kitért arra, hogy infrastruktúra, a vasút-közúti szállítás területén jelentős hiányosságok vannak. Problémaként említette a munkaerőhiányt, ami Romániában súlyos válsághelyzetet idézett elő.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke rámutatott: a gazdasági teljesítmény és a növekedés jelenleg Székelyföldön a román átlag alatt van. A foglalkoztatottság is elmarad az országos átlagtól – jegyezte meg.

Húzóágazatok alig vannak jelen a térségben, a kutatás-fejlesztés területén szintén jelentős a lemaradás. A nagyvállalatok alulreprezentáltak, romlanak a demográfiai mutatók is – sorolta a problémákat. Pozitívumként említette a térség gazdasági szerkezetét, a gazdasági teljesítmény jelentős részét a kis- és középvállalkozások adják.

Kitért arra is, hogy a turizmus erőteljes fejlődést mutat, bár a magyar vendégek száma mostanában csökkenő tendenciát jelez, és a székelyek vállalkozókedve kiemelkedő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már csónakokkal szórják ki az olasz partokra a migránsokat

Már csónakokkal szórják ki az olasz partokra a migránsokat

Több száz, csónakokon érkező migráns szállt partra a dél-olaszországi Szicília szigetén a hétvégén.

Új cikksorozat a 888-on: Miért is vagyunk még az Európai Unió tagjai?

Brüsszel egyre többet és egyre erőszakosabban követel a „másképp gondolkodó” országoktól, miközben egyre kevesebbet tud nyújtani. Új cikksorozatunkban megpróbáljuk feltárni az EU legnagyobb strukturális problémáit, és megtalálni a pontot, ahol azt a dolgok ennyire elcsúsztak, ahol egy ilyen remek ötletből a világ legnagyobb kudarcprojektje lett.

Duplán bukott a motoros drogfutár: zsákjában 50 millányi kokóval szállt bele egy autóba Pécsnél

Mintegy két és fél kilogrammnyi kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon.

Bár nincs vége a járványnak, az élet újraindul – a migrációval és a budapesti bűnözéssel együtt

Bár nincs vége a járványnak, az élet újraindul – a migrációval és a budapesti bűnözéssel együtt

Mozgalmas vasárnap volt: egymillió emberen segít a kormány, bíztatóak a vakcina és a gyógyszerkísérletek, rengeteg lélegeztetőgép érkezett az elmúlt hetekben, de mindeközben újra jönnek a migránsok halálos balesetet szenvedett egy egyéves kisfiú, és letartóztatták a Deák téri emberölés gyanúsítottját is.

Elpusztítja a koronavírust a japán gyógyszer, amiből Magyarország is kapott

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap.

Így szereti KariGeri a budapestieket!

Ma volt az a ritka pillanat, amikor a Kiss János altábornagy utca lakói – köztük olvasónk – még egy hidegzuhanynak is nagyon örültek volna.

Áthajtott egy nő a piroson – meghalt egy egyéves gyerek

Az eddigi vizsgálatok szerint áthajtott a piros jelzésen autójával egy a XXII. kerületben, amikor is összeütközött egy család játművével. Az ütközésben a szülök súlyosan megsérültek, az anya ölében tartott egyéves kisfiú viszont nem élte túl a balesetet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére