Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tüntetés: 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tesco-dolgozóknak

888.hu

2017.07.08. 21:28

A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál - mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szombaton Budapesten, a Fogarasi úti Tesco áruház elõtt tartott demonstráción - írja az MTI.

A tüntetést a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével közösen szervezték. A szakszervezet követelése, hogy a Tesco tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban, ehhez azonban idén és 2018. január 1-jétől is biztosítani kell a cégnek a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóinak a korábbi 15 ezer forintos bérelőnyt, valamint azt is, hogy ennél a bérnél senki nem kereshet kevesebbet a vállalatnál – olvasható a petícióban, amit a demonstráció végén adtak át a Tesco képviselőjének.    

A petícióban kiemelték a munkaerőhiány és a bértorlódás problémáját, a régóta a vállalatnál dolgozó munkavállalók megbecsülését, valamint, hogy a cég szakítson az alkalmi bérrendezésekkel és térjen vissza az éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez. Sáling József jelezte, hogy a Tesco jelenlegi 16 500 aktív dolgozója közül 12 500-an kapják a garantált bérminimumot, ami szerinte elfogadhatatlan.

A dolgozók nem a minimálbérért, hanem a tisztességes megélhetésért dolgoznak."    

– mondta.

Arról is beszámolt, hogy a vállalat a fennmaradó 4000 munkavállalójánál átlagosan 2,3 százalékos béremeléssel számol, a szakszervezeti vezető azonban úgy véli, hogy ha nő a szakmunkás garantált bérminimum Magyarországon, akkor ennek megfelelően mindenkinek emelni kell a bérét arányosan, a bértorlódás elkerülése érdekében. A szakszervezeti vezető a Tescónál jelentkező problémák közül példaként említette az alacsony béreket, a jelentős munkaerőhiányt, valamint, hogy a fluktuáció eléri akár a 60 százalékot is.

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke a béremelés és az alacsony foglalkoztatotti létszám  kapcsán azt mondta,  hogy ez egy negatív spirál, amiből ki kell törni, mert ha nincs meg a megfelelő dolgozói létszám, akkor a cég nem éri el a tervezett forgalmat, megfelelő forgalom nélkül viszont a bérköltségek is egyre alacsonyabbak lesznek. Sáling József hangsúlyozta: ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat, és ha kell, létrehozzák a sztrájkbizottságot és akár sztrájkot is szerveznek. A szakszervezeti vezető a résztvevők számát 300-ra becsülte.   

A demonstrálók a rendezvényen a következő transzparensekkel voltak jelen:

Elvárás az van, dolgozói létszám az nincs."

2 ember helyett kell dolgoznom!"

Én felelek a készletekért, de a bérem egy árufeltöltőé!"

Nem vagyunk játékszerek!"

Eddig csak mi tűrtünk!" 

A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, hogy vizsgálják a szakszervezetek által átadott petíció tartalmát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére