Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trócsányi: az EU ne avatkozzon be más országok belügyeibe

888.hu

2016.04.13. 13:48

A magyar igazságügyminiszter egy lengyel lapnak adott hosszabb interjút. Lengyelország ellen megindult a jogállamiság-mechanizmus és az EU teljes pályás letámadása.

Az Európai Uniónak nem kellene beavatkoznia a tagállamok belügyeibe.Trócsányi László a Rzeczpospolita című lengyel lapnak nyilatkozott. Az igazságügyminiszter szerint Magyarország példája azt mutatta, hogy olyan területeket akart ellenőrzése alá vonni az EU, amelyek nem tartoznak hatáskörébe.

A magyar tárcavezető múlt heti krakkói hivatalos látogatása keretében adott interjút a jobbközép lengyel napilapnak.

A szerdán közölt beszélgetésben a miniszter - aki korábban az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak póttagja volt - elmondta, hogy nem ért egyet a testület több korábbi, a magyar alkotmánymódosításokra vonatkozó véleményével. E módosítások részleges korrekcióját Magyarországon végül szakértői egyeztetések után, belpolitikai vita eredményeként valósították meg.

A belpolitikai ügyek rendezéséhez nincs szükség semmiféle külső intézményre, már csak azért sem, mert a tapasztalatok szerint mindig akadnak politikusok, akik a hazai konfliktusokat nemzetközi színtérre viszik.

Magyarország tapasztalata azt mutatja, hogy ebből semmi jó nem származik".

Az Európai Unió történetében először Lengyelországgal szemben alkalmazott, az év elején elindított jogállamisági mechanizmusra vonatkozó kérdésre válaszolva a magyar miniszter szerint az uniónak olyan jogokkal kell rendelkeznie, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Mindazonáltal Magyarország esete is megmutatta, hogy Brüsszel ezen túlmenően is ellenőrzést akar gyakorolni bizonyos területek felett.

Trócsányi szerint tekintettel kell lenni az uniós országok nemzeti sajátosságaira, amint ez Franciaország esetében is történt a novemberi párizsi merényletek után.

Brüsszelben senki sem indít eljárást Párizs ellen, amiért az rendkívüli állapotot vezetett be"

– mutatott rá a régi és az új tagállamok megkülönböztetésének veszélyére az uniós szervek részéről.

A miniszter kizártnak tartja, hogy a jogállamisági mechanizmus következményeként az Európai Tanács megvonná Lengyelországtól a szavazati jogot.

Amennyiben ilyesmi előfordulna, tartok tőle, hogy ez nagyon rossz hatással lenne az egész Európai Unió jövőjére".

A lengyel alkotmánybíróság helyzetére vonatkozó, szerdán esedékes európai parlamenti szavazást illetően a magyar miniszter kijelentette: "a lengyelek mindig bízhatnak a magyarokban". Magyarország nagy örömmel fogadta, hogy Lengyelország az ő oldalán kapcsolódik be abba a perbe, amelyet a magyar kormány az Európai Bíróságnál indított a kötelező menekültelosztási kvóta ügyében.

Az európai migrációs válság kezelésekor figyelembe kell venni a tagállamok sajátosságait, természetes adottságait és a múltjukat is. Magyarország részt akar venni a válság megoldásában, előterjesztett különféle megoldásokat, segítséget nyújt a közel-keleti válság által érintett országoknak, és ezzel együtt részt vállal a külső európai határok hatékony védelmében is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére