Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trócsányi: A nemzeti parlamenteknek több jogot kellene adni az EU-ban

888.hu, MTI

2021.05.07. 15:30

Magyarország és az EU viszonyáról beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen többek között Navracsics Tibor, Trócsányi László és Martonyi János.

 

Martonyi János volt külügyminiszter köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy

akkor tudunk magyarok maradni, ha európaiak maradunk, és csak akkor tudunk európaiak maradni, ha keresztények maradunk”.

Csak a keresztény Európának van jövője, „ezért vagyunk meggyőződve arról, hogy Közép-Európának és a magyarságnak különleges szerepe és felelőssége van abban, hogy megerősödjön az európai identitás.”

Ezután Trócsányi László hangsúlyozta: a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament kapcsolata erősítésre szorul, a nemzeti parlamenteknek nagyobb kezdeményezési jogot kellene adni. Majd hozzátette:

Az Európa-napi ünnepben üröm, hogy nem tudunk egész Európa egységéről beszélni,

mivel vannak olyan térségek, amelyeknek a csatlakozását elő kellene segíteni, mégis a probléma az, hogy a nyugati tagállamok közvéleménye nem teljesen áll e projekt mögött. Nekünk kell elmagyaráznunk, hogy mit is jelent a kontinens egysége” – mondta.

Navracsics Tibor, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője többek között azt mondta, hogy az EU-nak az európaiak közösségének kell lennie, ebben azonban alapvetően a tagállamoknak és nem az uniós intézményeknek van szavuk.

Sokan panaszkodnak arra, hogy az integrációban elvész a nemzeti érdek, de alapvető kérdésekben a tagállamok tudják érvényesíteni a nemzeti érdekeiket.

Az EU válságokra adott válaszáról Navracsics Tibor kifejtette: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt lehet látni, hogy az uniós intézményrendszer nem alkalmas gyors döntésekre, az újjáépítési program viszont azt mutatja, hogy a gazdasági kilábaláshoz szükséges tőke mozgósítását uniós mércével mérve viszonylag gyorsan meg tudja valósítani – jegyezte meg.

Koltay András, az NKE rektora végezetül felidézte: Robert Schuman francia külügyminiszter 71 évvel ezelőtt tett javaslatot a két világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Emlékeztetett, hogy Schuman szerint

az európai közösség nem fog hasonlítani sem egy birodalomhoz, sem a Szent Szövetséghez, a nemzetek közötti kapcsolatokra kiterjedő demokratikus egyenjogúság lesz az alapja.

Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti közösségnek, így az NKE-nek fontos feladata annak kutatása, hogy Magyarországnak hol van a legjobb helye Európában és világban – mondta a rektor.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egészségügy: Gyurcsány magyarszívató ostobaságai

Egészségügy: Gyurcsány magyarszívató ostobaságai

Ne vessen meg a kedves olvasó, de legutóbb nagyon odavoltam Gyurcsány parlamenti felszólalásától. Ha rajtam múlt volna, én is azt tanácsoltam volna neki, csak rajta, rajta, beszéljen részletesen arról, hogy kormányra kerülésük esetén ismét bevezetnék a fizetős egészségügyet. Jelezve, hogy tényleg a múlt akar visszatérni Magyarországra.

A 888 megmondja a tutit: Franciaország–Németország

A 888 megmondja a tutit: Franciaország–Németország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Franciaország–Németország.

Orbán Viktor megmutatta, melyik zenével hangolódik a válogatott mérkőzésre

Ma este 18 órától Magyarország–Portugália Európa-bajnoki mérkőzés.

Megszavazták a pedofilellenes törvénycsomagot, a baloldal nem támogatta

Megszavazták a pedofilellenes törvénycsomagot, a baloldal nem támogatta

Így a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a pedofilok oldalára állt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére