Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó-hangulat

888.hu/MTI

2022.07.19. 12:00

A KATA módosításának nincs hatása a pártpreferenciára: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Továbbra is a Fidesz–KDNP mögött áll a magyarok abszolút többsége 54 százalékkal, míg a parlament hat baloldali pártja közül négy nem jutna be önállóan a parlamentbe.

 

A Fidesz–KDNP mögött áll a magyar választók 54 százaléka, abszolút többsége

– mutatja Nézőpont Intézet új pártpreferencia-kutatása. Az intézet szerint a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött.

 

A Nézőpont ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 év feletti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatásából kiderül: csupán négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.

 

A Magyar Nemzet szerint megírta, hogy ez alapján mindössze a választási összefogás legnagyobb nyertese, a DK, s a Momentum jutna be a parlamentbe a baloldal parlamenti pártjai közül. Ám sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem az elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. A MKKP, s a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó-hangulat, amit az is erősít, hogy négy ellenzéki párt ma nem jutna be önállóan a parlamentbe. A Jobbik négy, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd pedig egy százalékon áll a Nézőpont Intézet szerint.

A július 11. és 13. között készült, a KATA-szabályokat módosító törvényjavaslat benyújtásának napján kezdődő és elfogadását követő napon végződő kutatás eredményeiből egyértelmű: a kormánypártok továbbra is élvezik a magyar választók többségének bizalmát. Nem történt jelentős változás sem a kormánypárti, sem az ellenzéki erők támogatottságában, tehát az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának a tünetei.

Az április 3-án szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az EU véglegesítette az orosz finomított kőolajtermékek vasárnaptól érvényes árplafonját

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére