Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó-hangulat

888.hu/MTI

2022.07.19. 12:00

A KATA módosításának nincs hatása a pártpreferenciára: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Továbbra is a Fidesz–KDNP mögött áll a magyarok abszolút többsége 54 százalékkal, míg a parlament hat baloldali pártja közül négy nem jutna be önállóan a parlamentbe.

 

A Fidesz–KDNP mögött áll a magyar választók 54 százaléka, abszolút többsége

– mutatja Nézőpont Intézet új pártpreferencia-kutatása. Az intézet szerint a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött.

 

A Nézőpont ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 év feletti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatásából kiderül: csupán négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.

 

A Magyar Nemzet szerint megírta, hogy ez alapján mindössze a választási összefogás legnagyobb nyertese, a DK, s a Momentum jutna be a parlamentbe a baloldal parlamenti pártjai közül. Ám sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem az elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. A MKKP, s a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó-hangulat, amit az is erősít, hogy négy ellenzéki párt ma nem jutna be önállóan a parlamentbe. A Jobbik négy, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd pedig egy százalékon áll a Nézőpont Intézet szerint.

A július 11. és 13. között készült, a KATA-szabályokat módosító törvényjavaslat benyújtásának napján kezdődő és elfogadását követő napon végződő kutatás eredményeiből egyértelmű: a kormánypártok továbbra is élvezik a magyar választók többségének bizalmát. Nem történt jelentős változás sem a kormánypárti, sem az ellenzéki erők támogatottságában, tehát az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának a tünetei.

Az április 3-án szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ezzel a programmal védenék ki az energiahiányt télen

Csökkenteni akarják a fogyasztást 10 százalékkal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére