Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is sok a rejtély Medgyessyék legdurvább korrupciós botránya körül

Bokor Gábor

2018.09.27. 06:40

Tovább nõtt a gyanúsítottak köre a gyanús jármûbeszerzés ügyében.

A baloldalhoz kötődik az évszázad legnagyobb korrupciós botránya, azonban egyelőre rengeteg a gyanús részlet, hiszen a hatóságok még mindig nem hallgatták ki Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, emiatt pedig továbbra is homályos, miként került születésnapi ajándék címen több száz millió forintnyi euró a volt kormányfő feleségének a számlájára.

A szocialisták volt miniszterelnökéhez köthető egyik cég 2006-ban, a 2-es és a 4-es metró­­vonalra beszerzett francia Als­tom metrókocsik szerződésének megkötése után, tanácsadás címén akkori áron 180 millió forintnak megfelelő eurót kapott a társaságtól – írja a Magyar Idők. A francia multi két részletben, 2007 márciusában és 2008 januárjában összesen 597 ezer eurót utalt a volt kormányfő érdekeltségében álló AssistConsult Kft.-nek tanácsadási díjként.

A társaság szinte a teljes összeget továbbutalta a volt miniszterelnök családi vállalkozásának, az M. P. Euro­pa Tanácsadó Kft.-nek. A pénz nagy részét ezután több évre befektették.
 

Ez volt az a cég, mely 2010 legelején az alstomos pénzekből ismeretlen jogcímen több mint kilencmillió forintot utalt át Medgyessyné Csaplár Katalin magánszámlájára. Ráadásul ugyanebben az évben október 29-én további 60 millió forint már születésnapi ajándék megjegyzéssel érkezett meg az egykori miniszterelnök feleségéhez. Azonban Medgyessy feleségének a számlája ezután sem pihenhetett, hiszen 2011-ben, továbbra is ismeretlen jogcímen, újabb 46 millió forinttal lett megterhelve. 

A volt miniszterelnök korábban beismerte, hogy létezett kapcsolat közte, felesége és az Alstom között, azonban hozzátette: a maga részéről lezárta az ügyet.

Való igaz, hogy tanácsadói szerződése volt cégem utódjának a francia multinacionális társasággal. A díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke”

– mondta egy korábbi interjújában a volt kormányfő.

Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala, azaz az SFO több Alstom-vezetőt is megvádolt azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az általuk gyártott szerelvények megvásárlása érdekében.

Az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálja. A szervezet szóvivője szerint a 2016 szeptembere óta tartó nyomozás során eddig öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az Alstom-üggyel, a 4-es metró körüli visszaélésekkel, valamint több más korrupciós üggyel is gyanúsított Terner Géza ellen  nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, azonban Izraelbe menekült a büntetőeljárás elől.

Az Alstom-ügy minden idők legnagyobb korrupciós botránya Magyarországon, amelyben a nyomozás és a különböző bizottságok által lefolytatott vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a felelősség a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor által irányított MSZP–SZDSZ-es városvezetést terheli"

– fogalmazott korábban Budai Gyula fideszes politikus. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére